NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το δικαστήριο αποφάσισε: Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι

Το δικαστήριο αποφάσισε: Οι οδηγοί της Uber είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι
19_02_2021 | 12:53 19_02_2021 | 12:59
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Uber έχασε μια κρίσιμη νομική διαμάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε την απόφαση ότι οι οδηγοί της πρέπει να καταχωρούνται ως εργαζόμενοι και όχι ως ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε ομόφωνα για να απορρίψει την έφεση του Uber κατά της απόφασης. Η ετυμηγορία ολοκληρώνει μια σχεδόν πενταετή νομική μάχη μεταξύ της εταιρείας και μιας ομάδας πρώην οδηγών της, που ισχυρίζονται ότι ήταν εργαζόμενοι που δικαιούνται δικαιώματα απασχόλησης, όπως ελάχιστο μισθό, δώρα και άδειες.

Η Uber επιμένει ότι οι οδηγοί της είναι αυτοαπασχολούμενοι και ότι λειτουργεί περισσότερο ως «πρακτορείο» που τους συνδέει με επιβάτες μέσω μιας εφαρμογής. Η Uber θέλει να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομική ταξινόμηση των οδηγών της ως ανεξάρτητων εργολάβων, υποστηρίζοντας ότι οι οδηγοί προτιμούν αυτό το μοντέλο καθώς είναι πιο ευέλικτο - ωφελεί επίσης την Uber από την άποψη του κόστους.

Η υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει τη νομική διαμάχη της Uber με τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας, οι οποίες πέρυσι προσπάθησαν να επαναταξινομήσουν τους οδηγούς της Uber και υπηρεσιών όπως η Lyft ως υπαλλήλους, για να τους παράσχουν περισσότερη προστασία στην απασχόληση.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι υποστήριξαν ένα μέτρο ψηφοφορίας που ονομάζεται Πρόταση 22, το οποίο απαλλάσσει την Uber και άλλες πλατφόρμες από την επαναταξινόμηση των οδηγών ως εργαζομένων.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία θα πρέπει τώρα να επιστρέψει στο δικαστήριο για να καθορίσει αποζημίωση για τους οδηγούς που εμπλέκονται στην υπόθεση. Θα μπορούσε, επίσης, να αντιμετωπίσει αξιώσεις από χιλιάδες άλλους οδηγούς στη χώρα.

Έχει, επίσης, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας, η οποία θεωρείται ότι έχει εργατικό δυναμικό περίπου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοιο μοντέλο με την Uber περιλαμβάνουν τις Bolt, Ola και Deliveroo.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr