NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Έρχονται τα βρώσιμα ολογράμματα, για διακόσμηση και πιστοποίηση τροφίμων

Έρχονται τα βρώσιμα ολογράμματα, για διακόσμηση και πιστοποίηση τροφίμων
19_02_2021 | 15:27 19_02_2021 | 15:29
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Τα ολογράμματα είναι παντού, από τις άδειες οδήγησης και τις πιστωτικές κάρτες έως τις συσκευασίες προϊόντων. Εντούτοις, τα βρώσιμα ολογράμματα θα μπορούσαν κάποια μέρα να βελτιώσουν τα ίδια τα τρόφιμα.

Οι ερευνητές στο ACS Nano ανέπτυξαν μια μέθοδο βασισμένη σε λέιζερ για την εκτύπωση νανοδομημένων ολογραμμάτων σε φιλμ από σιρόπι καλαμποκιού. Τα βρώσιμα ολογράμματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, για την επισήμανση ενός προϊόντος ή για την ένδειξη της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.

Τα περισσότερα ολογράμματα αποτυπώνονται με λέιζερ σε μεταλλικές επιφάνειες, όπως το αλουμίνιο, αλλά τα συγκεκριμένα υλικά δεν είναι βρώσιμα. Για τα τρόφιμα, προτείνονται ολογράμματα κατασκευασμένα με νανοσωματίδια, αλλά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους.

Σε μια άλλη προσέγγιση, οι επιστήμονες διαμόρφωσαν βρώσιμα ολόγραμμα πάνω σε σοκολάτα, αλλά η διαδικασία λειτουργεί μόνο για ορισμένους τύπους και απαιτείται διαφορετικό καλούπι για κάθε σχέδιο ολογράμματος. Ο Bader AlQattan, ο Haider Butt και οι συνεργάτες του ήθελαν να βρουν έναν ασφαλή, γρήγορο και ευέλικτο τρόπο για να σχεδιάσουν βρώσιμα ολόγραμμα σε μια ποικιλία τροφίμων.

Για να αναπτύξουν τη μέθοδο τους, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα διάλυμα σιροπιού καλαμποκιού, βανίλιας και νερού και το άφησαν να στεγνώσει σε μια λεπτή μεμβράνη. Επίστρωσαν την ταινία με ένα λεπτό στρώμα μη τοξικής μαύρης βαφής. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια τεχνική με λέιζερ για να χαράξουν το μεγαλύτερο μέρος της βαφής. Όταν χτυπάται από το φως, η νανοδομή διασπά το φως σε μοτίβο ουράνιου τόξου, με διαφορετικά χρώματα να εμφανίζονται υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες.

edible_holograms.jpg?mtime=20210219152530#asset:246988

Η ομάδα θα μπορούσε να ελέγξει την ένταση και το εύρος των χρωμάτων μεταβάλλοντας την απόσταση μεταξύ των γραμμών ή την περιεκτικότητα σε ζάχαρη του φιλμ σιροπιού. Ωστόσο, προτού τα βρώσιμα ολόγραμμα είναι έτοιμα να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, οι ερευνητές θέλουν να προσαρμόσουν τη μέθοδο με μια βρώσιμη βαφή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη συνθετική μαύρη βαφή που χρησιμοποιείται σε αυτά τα πιλοτικά πειράματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr