NEWSFLASH...
ανάγνωση

Οι οργανισμοί που στηρίζουν την εξέλιξη του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης

Οι οργανισμοί που στηρίζουν την εξέλιξη του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης

​Ένα οικοσύστημα, για να αποδώσει και να προσφέρει success stories που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, χρειάζεται στήριξη. Πόσο μάλλον όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρώτα της βήματα ή χρειάζεται πόρους για να αναπτυχθεί. Στη Θεσσαλονίκη, οι φορείς που στηρίζουν το συγκεκριμένο οικοσύστημα, είναι πλέον πολλοί.

OK!Thess

OKThess_logo_wall.jpg?mtime=20200424160530#asset:180574

Στο αφιέρωμα μας «Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη σε πέντε πυλώνες», έχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά στην πορεία και τις δράσεις του OK!Thess, το οποίο έχει αποτελέσει καταλύτη για το οικοσύστημα καινοτομίας της συμπρωτεύουσας. Tο OK!Thess δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την μεγέθυνση του οικοσυστήματος, προσφέροντας πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρηματικών ιδεών, χώρους συνάντησης και συνεργασίας, αλλά και συμμετοχή σε σεμινάρια και διαλέξεις. Είναι, άλλωστε, ευρύτερα γνωστό και για το Thessaloniki Demo Day που διοργανώνει.

Όπως δηλώνει, στο epixeiro.gr, ο κ. Αντώνης Ηλίας, συντονιστής του προγράμματος, «τα μηνύματα και οι εξελίξεις που παρατηρούμε μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι». Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει ήδη μία εξαιρετική βάση, ενώ σταδιακά αποκτά όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό οικοσύστημα καινοτομίας». Είναι χαρακτηριστικό πως οι ομάδες που υποστηρίχθηκαν από το OK!Thess έχουν λάβει συνολικά 2,8 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις. Συνολικά, ο οργανισμός έχει υποστηρίξει περισσότερες από 120 επιχειρηματικές ομάδες, με περισσότερα από 360 μέλη.

Για το τα επόμενα βήματα, ο επικεφαλής του OK!Thess αναφέρει πως «αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση όλων αυτών των παραγόντων, όπως και η εναρμόνιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις και την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να αναδείξει ένα οικοσύστημα καινοτομίας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο. Η επόμενη μέρα είναι η μέρα των αποτελεσμάτων, των νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, των νέων εταιρειών με διεθνή δυναμική, των επενδύσεων και των συνεργασιών μεταξύ τοπικών σχημάτων και παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών».

Envolve Entrepreneurship

Envolveawardnew2.jpg?mtime=20191005192943#asset:144974

Ένας άλλος οργανισμός που έχει στηρίξει (και) το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης, είναι το Envolve Entrepreneurship. Αυτό δραστηριοποιείται σε τρεις πυλώνες: την εκπαίδευση, τους πόρους και επιχειρηματικά εργαλεία και τα βραβεία. To Envolve υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εδώ και 9 χρόνια, με βασικότερη δράση το διαγωνισμό του Envolve Award Greece. Στην πορεία του, μέχρι στιγμής, έχουν αναδειχθεί 31 νικητές, έχουν λάβει πάνω από 5.500.000 ευρώ σε άτοκη χρηματοδότηση και έχουν προσελκύσει επενδύσεις άνω των 120.000.000 ευρώ, με μια συνολική αποτίμηση άνω των 300.000.000 ευρώ και πάνω από 1.800 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Νούσια, Country Director του Envolve Entrepreneurship, ο οργανισμός έχει δει από πρώτο χέρι την εξέλιξη του τοπικού οικοσυστήματος, «η οποία μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει». «Αυτό που εντόπισε η ομάδα του Envolve είναι το μεράκι που διακατέχει την startup κοινότητα στην οργάνωση πολλών και σημαντικών events για δικτύωση και συζήτηση γύρω από την καινοτομία. Αυτό που μας έκανε εντύπωση, είναι ότι πολλές πρωτοβουλίες της πόλης είχαν δημιουργηθεί από την ίδια την κοινότητα, όπου αυτο-οργανώθηκαν με δράσεις και συναντήσεις για να συνεργαστούν με κοινούς στόχους».

«Έχοντας βιώσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται και, στο τέλος της ημέρας, δημιουργούν κάτι χρήσιμο, με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία, το οποίο ταξιδεύει και στην υπόλοιπη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, είμαστε πεπεισμένοι πως το μέλλον της κοινότητας καινοτομίας της πόλης διαγράφεται λαμπρό» σημειώνει ο κ. Νούσιας, αυτός είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει ένα ξεχωριστό ρόλο και στο ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι που φέρει το όνομα «Envolve on the Go», όπου η ομάδα διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ελλάδας. Σε αυτήν την πορεία, η Θεσσαλονίκη αποτελεί ορμητήριο για την Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νούσια, στον ετήσιο διαγωνισμό Envolve Award Greece, ο 8ος κύκλος του οποίου είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτός, έπειτα από την Αττική, η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει το πιο μεγάλο ποσοστό συμμετοχών με σταθερή παρουσία ανάμεσα στους νικητές και φιναλίστ που ανακοινώνονται. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται η Apifon, η Booking Clinic και η bubbllz, ενώ στους φιναλίστ έχουν αναδειχθεί εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπως οι Athleda, Fieldscale, Bio2CHP, Carealia και Greekaddict. Τέλος, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της Θεσσαλονίκης φαίνεται και από την ανταπόκριση που υπάρχει για τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας νέων με προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

The People’s Trust

peopletrust_new.jpg?mtime=20201104133805#asset:221577

Πάνε δύο χρόνια και τρεις μήνες που το The People’s Trust, ο οργανισμός που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά τις μικρές επιχειρήσεις, αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του στη Β. Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο οργανισμός, αυτό ήταν το επόμενο φυσιολογικό βήμα, μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου στον νομό Αττικής. Πρώτο στόχο αποτέλεσε αρχικά η Θεσσαλονίκη, όμως το ενδιαφέρον του People’s Trust είναι ανοιχτό και για άλλες μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα. Το γραφείο του στήθηκε για αυτό το λόγο στην καρδιά της πόλης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής 35 επιχειρήσεις έχουν υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάποια διάκριση ως προς τον κλάδο της επιχείρησης. Όλοι οι μικροί επιχειρηματίες, οποιουδήποτε κλάδου, μπορούν να κάνουν αίτηση και δυνητικά όλοι μπορούν να λάβουν στήριξη, εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Στο χαρτοφυλάκιο του, λοιπόν, συναντάμε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση, την πρωτογενή παραγωγή, την παροχή υπηρεσιών, το λιανικό εμπόριο, αλλά και start-up τεχνολογίας. Κάποια τυχαία παραδείγματα: HAM Systems, Aidplex, CtrlEat, Woof Woof, 4 Legs, E(gg)xcel Η δράση του στη Β. Ελλάδα εκτείνεται σε πόλεις όπως η Βέροια, η Έδεσσα, ή το Πολύκαστρο, αλλά η πλειονότητα των αιτήσεων που τελικά λαμβάνουν στήριξη, προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Κουρτίδης, υπεύθυνος για τις δράσεις του The People’s Trust στη Β. Ελλάδα στο κομμάτι του Business Development, «στην πόλη πνέει ένας ελπιδοφόρος αέρας γύρω από το περιβάλλον της καινοτομίας. Ενδεικτικά έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, ενώ και το Ok!Thess έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μία ισχυρή startup κοινότητα. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια της πόλης φαίνεται να είναι πιο ανοιχτά σε συνεργασίες με ευρύτερους φορείς, γεγονός που συμβάλλει στη μετουσίωση της πρωτογενούς έρευνας σε τελικό προϊόν». Ο ίδιος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το ότι η πόλη μπορεί να αποτελέσει έναν πυρήνα καινοτομίας και ψηφιακής μετεξέλιξης της Β. Ελλάδας.

Ένα πλούσιο οικοσύστημα

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πληθώρα οργανισμών που στηρίζουν το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, σε αυτούς εντοπίζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) του Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο συνεισφέρει στην εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM, τα Anthology Ventures, τα οποία επικεντρώνουν στη στήριξη νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, το VentureGarden, ένας επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών αρχικού σταδίου (idea accelerator), αλλά και τα microSTARS, ένας πάροχος μικροδανείων - μικροπιστώσεων που στόχο έχει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα των υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr