NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Proto.io: Η κυπριακή πλατφόρμα που επιλέγουν τα διεθνή brands για app prototyping

Proto.io: Η κυπριακή πλατφόρμα που επιλέγουν τα διεθνή brands για app prototyping

Ο Αλέξης Πιπερίδης, co-founder & CEO της Proto.io, μιλάει για την πλατφόρμα mobile app prototyping που αναπτύσσει η εταιρεία του, την οποία χρησιμοποιούν από freelancers μέχρι brands του Fortune 500 για να μπορέσουν να κάνουν προσομοίωση των εφαρμογών τους, με στόχο τον λειτουργικό έλεγχο.

Μιλήστε μας για την Proto.io. Πώς προέκυψε η δημιουργία της, σε τι σημείο βρίσκεται η ανάπτυξη της και ποιο το προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή;

H Protoio Inc. ήταν η φυσική μετεξέλιξη της SNQ Digital, ενός consultancy agency / software company που άρχισε τις δραστηριότητές του στην Κύπρο το 1998. Η SNQ από τα αρχικά της στάδια προσέφερε υπηρεσίες ανάπτυξης ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών. Το 1999 αναπτύξαμε το δικό μας λογισμικό Διαχείρισης Ιστοσελίδων (Content Management System), το NQcontent CMS, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Το NQcontent μας επέτρεψε να μεγαλώσουμε σαν εταιρεία, με μεταπωλητές στην Ευρώπη και γραφεία στο Λονδίνο, όπου είχαμε αρκετούς μεγάλους εταιρικούς και κυβερνητικούς πελάτες.

Το 2009 αρχίσαμε να δραστηριοποιόμαστε και στον τομέα κινητών εφαρμογών και αναπτύξαμε το λογισμικό AppBaker που μας επέτρεπε να φτιάχνουμε χωρίς κώδικα native εφαρμογές για iPhone και αργότερα για Android και να παρέχουμε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στους πελάτες μας. Έτσι αρχίσαμε να μπαίνουμε πιο δυναμικά στο χώρο των κινητών εφαρμογών και δημιουργήθηκε η ανάγκη να παρουσιάσουμε πρωτότυπα των εφαρμογών (mobile app prototypes) που καλούμασταν να αναπτύξουμε για μεγάλους πελάτες.

Δυστυχώς, τα εργαλεία που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή είχαν περιορισμένες δυνατότητες, καθώς δεν επέτρεπαν την πιστή προσομοίωση των εφαρμογών ώστε να μπορεί να γίνει λειτουργικός έλεγχος από χρήστες και ούτε επέτρεπαν στον πελάτη να δει προσχέδιο της εφαρμογής πριν την τελική της μορφή. Για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη αναπτύξαμε τη δική μας εφαρμογή και έτσι, στο τέλος του 2011, γεννήθηκε το Proto.io, η πρώτη εφαρμογή (SAAS/Cloud) για mobile app prototyping.

Το Proto.io είχε πολύ καλό traction με το που βγήκε στην αγορά, κάτι που μας ώθησε να το κάνουμε spinoff από την εταιρεία και να ιδρύσουμε το 2013 την Protoio Inc. στην Αμερική με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες στο Silicon Valley με μεγαλύτερη ευκολία στις εμπορικές και επιχειρησιακές συναλλαγές.

Από το 2013 η εταιρεία μας έκανε pivot σε ένα software startup με σκοπό να αναπτύσσει εφαρμογές και λύσεις που να επιτρέπουν σε άτομα που εργάζονται ομάδες που φτιάχνουν ψηφιακά προϊόντα να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα.

Το 2018, μετά από έρευνα, εντοπίσαμε άλλο ένα κενό στην αγορά και φτιάξαμε το 2ο μας προϊόν, το Overflow, το πρώτο user flow diagraming λογισμικό που αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε σχεδιαστές.

Και τα δύο προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά σε εμπορική μορφή σαν subscription software με ένα μοντέλο Software-As-A-Service (SAAS). Και τα δυο προϊόντα βελτιστοποιούνται σε συνεχή βάση υποστηρίζονται από τις Protoio Inc., και την αδελφική εταιρεία Protoio Europe (με έδρα στην Κύπρο) που απασχολούν 35 άτομα.

Όσον αφορά στο πελατολόγιο σας, δώστε μας μια εικόνα για αυτό. Σε ποιες αγορές δραστηριοποιούνται, για ποιους λόγους χρησιμοποιούν τη δική σας πρόταση;

Το Proto.io έχει χιλιάδες πελάτες, από ιδιώτες (freelancers) μέχρι Fortune 500 εταιρείες. Χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις που σχεδιάζουν εφαρμογές για πελάτες σε όλες τους τομείς της αγοράς, αλλά και από τους εταιρίες που διατηρούν εσωτερικές ομάδες για την ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαδικτυακών και κινητών εφαρμογών για την επιχείρηση τους.

Το Proto.io επιτρέπει στους πελάτες να σχεδιάσουν προσομοιώσεις των εφαρμογών τους χωρίς να γράψουν κώδικα με σκοπό να επικυρώσουν τις ιδέες τους και να πάνε πιο γρήγορα στις αγορές με λιγότερο κόστος και ρίσκο. Στο πελατολόγιο μας περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Amazon, PayPal, King, Ideo, BBC, κ.ά.

Ποια τα οφέλη μια υπηρεσίας όπως η δική σας; Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο όπως το Proto.io για να δημιουργήσει πρωτότυπα της ιδέας/εφαρμογής του; Σε ποια στάδια της ανάπτυξης χρησιμοποιείται;

Το Proto.io χρησιμοποιείται σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης μιας εφαρμογής, από την ιδέα μέχρι και μετά την υλοποίηση. Οι εφαρμογές πρωτοτύπων επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα με τελικούς χρήστες πριν αναπτύξουν την εφαρμογή, με σκοπό να βελτιώσουν την εφαρμογή στο μέγιστο δυνατό βαθμό πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργήσουν την εφαρμογή τους γρηγορότερα και με μικρότερο ρίσκο, που αυτό μεταφράζεται σε τεράστιο χρηματικό και επιχειρησιακό όφελος. Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Proto.io σε κάθε βαθμό σχεδιαστικής η αλληλεπιδραστικής λεπτομέρειας (low to high visual and interaction fidelity) με αποτέλεσμα να μπορούν να προσομοιώσουν εφαρμογές από απλά χειρόγραφα σκίτσα μέχρι το τελικό σχέδιο υψηλής ευκρίνειας. Μπορούν επίσης να προσομοιώσουν απλές αλληλεπιδράσεις χρηστών (user interactions) μέχρι και σύνθετες που περιλαμβάνουν προηγμένα mobile touch events και animations.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της δικής σας πρότασης; Ποιος ο ανταγωνισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη κατηγορία και πως εσείς διαφοροποιείστε;

Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Proto.io είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς εξειδικευμένες γνώσεις σχεδίασης για να το χρησιμοποιήσει. Άτομα με βασικές γνώσεις διαδικτύου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ευκολία και να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα σε πολύ λίγο χρόνο, π.χ. επιχειρηματίες (entrepreneurs), χωρίς να ζητήσουν τη βοήθεια επαγγελματία σχεδιαστή. Το Proto.io διαθέτει έτοιμα εργαλεία και περιεχόμενο, ώστε οι πελάτες να μπορούν να φτιάξουν κάτι εύκολα και γρήγορα με ένα διαισθητικό drag’n’drop σύστημα. Επιπλέον, οι επαγγελματίες σχεδιαστές μπορούν να φτιάξουν πρωτότυπα που προσομοιώνουν με μέγιστη ακρίβεια την τελική εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών με κίνηση (animations) όπως τα video games.

Η δική σας πρόταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για λύσεις σε Android όσο και για iOS. Ποια η γνώμη σας για την mobile αγορά; Πώς θα εξελιχθεί αυτό το «δίπολο», όσον αφορά και στην τεχνολογική καινοτομία;

Η mobile αγορά ξεκίνησε μια νέα επανάσταση στη τεχνολογία. Η ραγδαία ανάπτυξη των mobile επεξεργαστών καθώς και της σύνδεσης με το δίκτυο (όπως το 5G) θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη επανάσταση, καθώς θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε εφαρμογές τεραστίων μεγεθών που θα χρησιμοποιούν αισθητήρες και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Πιστεύω ότι η Apple έχει τεράστιο πλεονέκτημα γιατί κατασκευάζει και το υλισμικό και το λειτουργικό σύστημα και αυτό της επιτρέπει απίστευτα κέρδη σε ταχύτητα, ασφάλεια και συμβατότητα. Απ’ την άλλη, η Google, σε συνεργασία με άλλα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Samsung, είναι άξιοι ανταγωνιστές και καινοτομούν σε άλλα σημεία. Πιστεύω ότι η μάχη θα συνεχιστεί και για τα επόμενα 2-3 χρόνια όπως και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή.

Πώς επηρεάστηκε η λειτουργία της εταιρείας σας μέσα στην προηγούμενη χρονιά, βάσει και του πώς επηρεάστηκαν οι πελάτες σας; Ποιοι οι στόχοι για το 2021; Θα εξετάζατε συνεργασίες ή άλλου τύπου συμφωνίες με άλλες εταιρείες ή επέκταση στην Ελλάδα;

Η λειτουργία της εταιρείας μας δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου το 2020 από την πανδημία. Λόγω της φύσης της δουλειάς μας και της τεχνογνωσίας που έχουμε σαν εταιρεία, ήμαστε έτοιμοι για πλήρη τηλεργασία.

Το 2021 στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα product teams με νέο ανθρώπινο δυναμικό, ούτως ώστε να επιτυγχάνουμε την ταχύτερη ανάπτυξη των δυο προϊόντων. Σαν εταιρεία μπορούμε να υποστηρίξουμε fully remote και partially teams, κάτι που μας επιτρέπει να προσλάβουμε και άτομα που να εργάζονται από την Ελλάδα, που είναι σημαντικό για μας καθώς βρισκόμαστε στο ίδιο time zone.

Βρίσκεστε στην Κύπρο. Δώστε μας μια εικόνα από το επιχειρείν στην χώρα και το οικοσύστημα των startups. Προσφέρεται η απαραίτητη στήριξη;

Η Κύπρος είναι μια αρκετά καλή βάση για επιχειρήσεις γενικότερα αλλά και για startups. Η Κύπρος προσφέρει και την υποδομή και το πλαίσιο καλής και εύκολης σχετικά λειτουργίας ενός startup, ειδικότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς όμως, το οικοσύστημα των startups είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Έχουμε δει κάποια πρώτα success stories, αλλά αυτό πιστώνεται στους ιδρυτές των startups και όχι στο οικοσύστημα. Η έλλειψη μεγάλων σοβαρών επενδυτών (VCs) και ο συνδετικός κρίκος με επενδυτές στο εξωτερικό ίσως είναι τα μεγαλύτερα ελλείματα του οικοσυστήματος.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετές θετικές πρωτοβουλίες, κυρίως από ιδιώτες, προς τη σωστή κατεύθυνση που στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στις κυπριακές startups.

Η εταιρεία σας συμμετείχε και στο Scale-up πρόγραμμα της Endeavor. Μιλήστε μας για αυτό και για τα οφέλη που αποκομίσατε.

Η Endeavor παρέχει μεγάλη βοήθεια στα startups, με πολλούς τρόπους. Είναι σημαντικό για την εταιρεία μας να έχουμε πρόσβαση σε ένα επαγγελματικό δίκτυο στο χώρο, που περιλαμβάνει επενδυτές, συμβούλους και ειδικούς σε διάφορα θέματα. Πιστεύω ότι αυτό είναι και χρήσιμο αλλά και αναγκαίο σε εταιρίες σαν και μας που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Η σχέση μας με την Endeavor είναι άψογη και έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη και διασυνδέσεις από αυτή τη συνεργασία. Είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούν να μας στηρίξουν στο ταξίδι μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr