NEWSFLASH...
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη: Το ψηφιακό κάλεσμα

Θεσσαλονίκη: Το ψηφιακό κάλεσμα

Θεσσαλονίκη. Στα χρόνια της αφθονίας ήταν η βιομηχανοποίηση, η οικονομική άνθηση, ο τίτλος της «πρωτεύουσας των Βαλκανίων», η προσδοκία του Μετρό.

Μετά - τι δεν πήγε καλά - τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν, να μεταφέρονται, το Μετρό καθυστερούσε, ήρθαν τα Μνημόνια, η Ύφεση. Εσωστρέφεια, γκρίνια, δηλώσεις, δημοσιεύματα: «Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω, έχει εγκαταλειφθεί…»

Και ενώ όλα έμοιαζαν θολά, αβέβαια και στατικά, εδώ και δύο - τρία χρόνια η πόλη φαίνεται να ξυπνά από τη νάρκη.

Talk of the town μέσα στην Πανδημία: η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί στην Καινοτομία και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες. Διεκδικεί ένα νέο τίτλο - Θεσσαλονίκη - Κέντρο Καινοτομίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Μεγάλες Πολυεθνικές Υψηλής Τεχνολογίας εγκαθίστανται η μία μετά την άλλη στον ανατολικό τομέα, εγχώρια Τεχνολογικά Πάρκα ιδρύονται, οι Ψηφιακοί Νομάδες την επιλέγουν για αγαπημένο τους προορισμό, οι δημόσιες επενδύσεις, τα μεγάλα έργα παίρνουν φωτιά.

Πώς άλλαξε η κατάσταση;

Δεν ήταν κάτι που έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη.

  • Ολίγοι αλλά εκλεκτοί οραματιστές που πίστεψαν στο δυναμικό της πόλης, δούλεψαν πολλά χρόνια, αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, με στρατηγικά σχέδια, ρεαλιστικούς στόχους, στοχευμένη επικοινωνία και μάχιμες τακτικές απέναντι στη γραφειοκρατία
  • Αφυπνίστηκαν τα τρία Πανεπιστήμια της πόλης που διαθέτουν πολύ αξιόλογο ακαδημαϊκό δυναμικό και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες R&D
  • Ωρίμασαν οι βασικές Υποδομές και τα μεγάλα έργα
  • Ενεργοποιήθηκαν σταδιακά οι δομές Τεχνολογίας/Καινοτομίας που ήδη υπήρχαν στην πόλη

Κι έτσι μπήκαν σε λειτουργία οι μηχανισμοί κίνησης και η Θεσσαλονίκη, «σαν έτοιμη από καιρό», ενεργοποιήθηκε στον άξονα της Υψηλής Τεχνολογίας και της Ψηφιακής μετάβασης:

Υποδομές - Μεγάλα Έργα

  • Ολοκληρώθηκε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διαχείρισης της Fraport Greece, για την αναβάθμιση του οποίου επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ένα νέο τερματικό σταθμό, ο οποίος συνδέεται με τον προϋπάρχοντα με αερογέφυρες, διπλασιάζοντας τη συνολική έκταση των αεροσταθμών. Νέοι χώροι check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών . Νέος αέρας.
  • Προχωρά με χρόνους πρωτόγνωρους ο Διαγωνισμός για τη νέα Περιφερειακή Οδό με τεχνολογία Fly Over.
  • Δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς η ανάπλαση της ΔΕΘ, που αναμένεται να αλλάξει το χωροταξικό και οικονομικό αποτύπωμα της πόλης.
  • Το Μετρό, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία. Κομβικής σημασία έργο που συμβάλλει στην αξιολόγηση της ως πόλης φιλικής για επενδύσεις και για νέους εργαζόμενους -Έλληνες και αλλοδαπούς.
  • Το Λιμάνι, μετά την παραχώρηση σε ιδιώτες, επιτέλους αξιοποιεί το δυναμικό του.
  • Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται τα μεγάλα Οδικά και Σιδηροδρομικά έργα και οι νέες επενδύσεις Logistics.

Δομές Τεχνολογίας/ Καινοτομίας

  • Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ με έδρα τη Θέρμη και 700 εργαζόμενους, βρίσκεται μέσα στη λίστα με τους TOP-20 ερευνητικούς φορείς της Ε.Ε. ως προς την προσέλκυση πόρων και δραστηριοποιείται μέσω 5 Ινστιτούτων στο χώρο της Πληροφορικής,Τηλεματικής, Δικτύων Μεταφορών, Ενεργειακών Πόρων, Βιοεπιστημών και Βιοοικονομίας. Χαμηλών τόνων, διεθνούς και εξαιρετικού επιπέδου δουλειά.
  • Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) κατήρτισε το στρατηγικό της Σχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε προνομιακές ενισχύσεις για τα επενδυτικά Σχέδια εντός Ζώνης, και εξασφάλισε δημόσια γη 60 στρεμμάτων στη Θέρμη για την ανάπτυξη του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων της Ζώνης .Τώρα ξεκινούν οι προκλήσεις.
  • Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος, δημιούργησε το πρώτο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα εντός ΑΖΚ -επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ- με σκοπό την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών προς όφελος της ευρύτερης περιοχής και σκοπεύει να επεκταθεί με Τεχνοπόλεις /Θερμοκοιτίδες και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πολύ σημαντικές προοπτικές.
  • Το Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, Thess INTEC, κοντά στο αεροδρόμιο και με μέτωπο στη θάλασσα, είναι υπό εξέλιξη: Θα δομηθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων, κτισμένη επιφάνεια 60 000 τ.μ, σε 6 πυλώνες: Υλικά προηγμένης Τεχνολογίας, Νανοτεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Καθαρή Ενέργεια, Logistics, και Εφαρμογές Κινητικότητας - και στην πλήρη ανάπτυξη του, με την εγκατάσταση 150 επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει οργανωμένες υποδομές (Γραφεία, Μέσα, Εργαστήρια, Ασφάλεια, Διαδίκτυο, Συνεδριακό Κέντρο, Θεματικό Πάρκο, Ξενοδοχείο κ.λπ.). Χρηματοδότηση κατά 90% από ιδιώτες. Όραμα ζωής ενός ανδρός, που πραγματοποιείται με πολλούς συνοδοιπόρους.

Η ώρα των επενδύσεων Ψηφιακής Τεχνολογίας

Ακολουθούν οι επενδύσεις μεγάλων Πολυεθνικών Υψηλής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Καινοτομίας που φαίνεται να διακρίνουν στη Θεσσαλονίκη άρτιες τεχνολογικές υποδομές, οικοσυστήματα startups, υψηλής ποιότητας Ανθρώπινο Δυναμικό και κατάλληλες γεωγραφικές συντεταγμένες (Βαλκανική ενδοχώρα):

- Ο παγκόσμιος κολοσσός Cisco, ο οποίος διατηρεί 14 Διεθνή Κέντρα Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στον κόσμο, δημιουργεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το 15ο τέτοιο Κέντρο της, που θα αναπτύσσει καινοτόμες/ έξυπνες τεχνολογίες για τις πόλεις και για τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ - Internet of Things (επένδυση 10-12 εκατ. ευρώ).

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων (Cisco Networking Academy) που θα παρέχει μαθήματα πληροφορικής, κώδικα, ΙοΤ, δικτύων κ.τ.λ., αλλά και πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες του κλάδου ΙΤ. Τα Κέντρα της Cisco αποτελούν «χωριά» καινοτομίας, οικοσυστήματα όπου ανθίζουν εκατοντάδες startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα για λογαριασμό κρατών, πόλεων και εταιρειών.

- Το Κέντρο Φαρμακευτικής Καινοτομίας PFIZER, φιλόδοξη επένδυση της κορυφαίας Φαρμακοβιομηχανίας, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, με 200 θέσεις εργασίας (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών) ετοιμάζεται να λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι Κέντρων Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Όγκου Δεδομένων που προγραμματίζει η φαρμακευτική παγκοσμίως. Η εταιρεία, εγκατεστημένη ήδη ανατολικά σε μεταβατικό χώρο (αναζητείται κτίριο 3.000 τ.μ.) σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά Κέντρα Ανάπτυξης νέων Τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα διεθνούς επιπέδου.

Επίσης, σχεδιάζεται άμεσα και ένα Κέντρο Υπηρεσιών που θα στελεχωθεί με 350 άτομα και θα ενώνει τα Κέντρα Καινοτομίας της Pfizer ανά τον κόσμο, με υποστήριξη από Λογιστικές Υπηρεσίες έως κεντρική διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Όπως επισημάνθηκε από την Εταιρεία, στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτός ήταν ένας απ' τους βασικότερους λόγους για τον οποίο επιλέχθηκε η χώρα και η πόλη .

- H Deloitte Ελλάδας έχει δημιουργήσει το Alexander Competence Center το οποίο στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. Στο φιλόδοξο project εργάζονται ήδη πάνω από 400 νέοι επιστήμονες, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει ως φυτώριο στελεχών στους τομείς των συμβουλευτικών, τεχνολογικών, χρηματοοικονομικών, φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και διαχείρισης εταιρικού κινδύνου, Σημειώνεται, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών της Deloitte, ίσως και άνω του 40%, αφορά έργα Πληροφορικής.

- Τα πολυεθνικά Calling Centers (τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών με τηλεργασία), αρχίζουν να εγκαθίστανται και στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες, με πρώτη την Teleperformance (9.500 εργαζόμενοι 110 διαφορετικών εθνικοτήτων) και πελάτες όπως η Microsoft, Apple, Facebook, Netflix, που η Εταιρεία καλύπτει πανευρωπαϊκά.

Θεσσαλονίκη: Όνειρο ζωής για τους Ψηφιακούς Νομάδες

Η ψηφιοποίηση της εργασίας και η Πανδημία επιτάχυναν διεθνώς τις διαδικασίες της κινητικότητας των εργαζομένων - που πλέον επιδιώκουν υψηλά standards ποιότητας ζωής.

Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει ταχύτατα στο χρηματιστήριο των δημοφιλών πόλεων για Ψηφιακούς Νομάδες, καταλαμβάνοντας πρόσφατα τη 16η θέση μεταξύ των καλύτερων 50 προορισμών στον κόσμο για Εξ Αποστάσεως Εργασία, σύμφωνα με έρευνα του Βig Seven Travel.

Η Ελλάδα είναι ήδη από το 2016 πόλος έλξης για τους Ψηφιακούς Νομάδες (οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως συνήθως για εταιρείες Ψηφιακής Τεχνολογίας, Έρευνας κ.λπ.). Η τάση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία και η Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό και με τις νέες πολυεθνικές επενδύσεις, φαίνεται ότι θα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς - μαζί με την Αθήνα και τα νησιά.

Αδιαμφισβήτητα οφέλη; Εισροή τεχνογνωσίας, και οικονομικού / διανοητικού κεφαλαίου στη χώρα.

Πρόκειται για ένα νέο είδος εργασίας που προσελκύει χιλιάδες εργαζόμενους από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο στη χώρα μας -γη της επαγγελίας για κάθε Βορειοευρωπαίο που ονειρεύεται ήλιο, θάλασσα, καλό φαγητό, χαμηλό κόστος ζωής, κουλτούρα, πολιτισμό, και φιλικούς ανθρώπους. Εάν και οι ταχύτητες του Internet είναι ικανοποιητικές, τότε το μοντέλο Νότος - Μεσόγειος - Υψηλή Ποιότητα Ζωής γίνεται πραγματικότητα.

Ήδη, γι' αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων υπάρχει νομοθεσία που εξασφαλίζει μεγάλες μειώσεις στη φορολογία -έως 50%- για τα πρώτα 7 χρόνια παραμονής στη χώρα μας. Επιπλέον, η Πολιτεία δρομολογεί τη θέσπιση «Ψηφιακής Βίζας» -όπως ισχύει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που θα συνδυάζεται με αντιγραφειοκρατικές και φορολογικές διευκολύνσεις, προκειμένου να προσελκύσει Digital Nomads,(Ψηφιακοί Νομάδες, μικρό χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα, συνδυασμός δουλειάς και διακοπών), αλλά και Remote Workers (Εξ Αποστάσεως Εργαζόμενοι, όλες οι ηλιακές ομάδες, σταθερή δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη χώρα μετοίκησης, εγκατάσταση συνήθως με την οικογένειά τους).

Συγκεκριμένο πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί και για τα λεγόμενα Family Offices -υψηλόβαθμα στελέχη ξένων επιχειρήσεων που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα συνοδευόμενα από αριθμό εργαζομένων της εταιρείας τους που ακολουθούν- μία τάση που εδώ και καιρό παρατηρείται σε μεγάλη έκταση και στη Θεσσαλονίκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr