NEWSFLASH...
ανάγνωση

Ν. Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO ThessINTEC: «Nα σηκωθεί η σημαία της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη»

Ν. Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO ThessINTEC: «Nα σηκωθεί η σημαία της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη»

Οραματίστηκε πριν 20 χρόνια την πόλη της Θεσσαλονίκης ως πόλο έλξης καινοτόμων δραστηριοτήτων, την Θεσσαλονίκη ως κέντρο εξαγωγής γνώσεων, την Θεσσαλονίκη να αγκαλιάζει το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής και να το αξιοποιεί, την Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη επιστήμονες όπου θα μοιράζονταν τις γνώσεις τους, τις ιδέες του και θα τις εφαρμόζουν προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, την Θεσσαλονίκη ως κέντρο που θα προήγαγε τις συνέργειες μεταξύ νεοφυών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, σήμερα 20 χρόνια μετά το όραμα του Νίκου Ευθυμιάδη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ThessINTEC, όχι μόνο παρέμεινε αναλλοίωτο, αλλά ο χρόνος το δυνάμωσε. 20 χρόνια μετά, ο Νίκος Ευθυμιάδης βλέπει το όραμα να παίρνει σάρκα και οστά.

«Να σηκωθεί η σημαία της καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη» είπε σε συζήτηση που είχαμε, για το μοναδικό έργο για τα ελληνικά δεδομένα, μιλώντας στο epixeiro.gr με αφορμή το αφιέρωμα: Θεσσαλονίκη, Ανάπτυξη σε Πέντε Πυλώνες. Ο Νίκος Ευθυμιάδης, η μέχρι σήμερα πορεία του, το έργο, το όραμα και οι στόχοι του ήταν αυτά που ενέπνευσαν το epixeiro.gr να κάνει το πρώτο του μεγάλο αφιέρωμα και αυτό να είναι για την Θεσσαλονίκη.

«Το όνομα στο παιχνίδι είναι η συνέργεια» ήταν το μήνυμά του, συζητώντας τα σχέδια του για τα επόμενα 3 - 5 χρόνια. Η πολυετής εμπειρία του στο χώρο και τα σχέδια που έχει καταστρώσει για την ανέγερση του πρώτου στη χώρα μας Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς μαρτυρά ένα ακόμα, ότι ξέρει να διαχειρίζεται και ότι μπορεί να πείσει. Το πιο σημαντικό για το εγχείρημα, πώς ό,τι πράττει, το πράττει αφιλοκερδώς, καθώς η διαχείριση του πάρκου γίνεται από μη-κερδοσκοπικό φορέα και τα όποια κέρδη του φορέα διαχείρισης διατίθενται για την βελτίωση των υποδομών και την περαιτέρω ανάπτυξη του Thess-INTEC.

«Το Thess-INTEC δεν είναι real-estate, στο Thess-INTEC δεν θα μπουν τράπεζες, εμπορικές εταιρείες, malls, funds, δεν θα είναι ελεύθερο για τον καθένα» μας τόνισε. Θα εγκατασταθούν: Συμπράξεις Καινοτόμων εξωστρεφών Επιχειρήσεων με Ερευνητικά εργαστήρια Ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, Νεοφυείς επιχειρήσεις Startup / Spin off, Τμήματα Ε & Α Καινοτόμων Επιχειρήσεων.

thess-intec-0.jpg?mtime=20210221233650#asset:247306:freeHeight

Ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Το Thess INTEC θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπου στα επόμενα 5 - 10 χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει σταδιακά 7.000 θέσεις εργασίας. Ήδη περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες, έχουν εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους να συνεργαστούν και να συνεγκατασταθούν στους χώρους του Thess INTEC, ενώ το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνεται.

Το ιστορικό της ίδρυσης

Στις 6 Αυγούστου 2020 ιδρύθηκε η Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ και ο Μη Κερδοσκοπικός σκοπός και κοινωφελής χαρακτήρας κυρώθηκε με το ν. 4712/2020. Ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό 58% , ενώ ο Δημόσιος τομέας συμμετέχει με 42%. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Thess INTEC AE ανέρχεται στις 200.000 ευρώ. Η Thess INTEC AE έχει εξασφαλίσει μέσω δωρεών, την κάλυψη του κόστους των μελετών και ενεργειών που απαιτούνται για την πλήρη Χωροθέτηση, Πολεοδόμηση και Αδειοδότηση του έργου, καθώς και για την ωρίμανση του φακέλου χρηματοδότησής του. Οι σχετικές ενέργειες προβλέπονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2021.

thess-intec-1.jpg?mtime=20210221233647#asset:247305:freeHeight

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

«Από αγροτεμάχιο να μετατραπεί σε οικόπεδο με τις απαραίτητες μελέτες που προβλέπει η νομοθεσία για Επιχειρηματικά Πάρκα, για να προχωρήσει το έργο», μας εξήγησε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του έργου, το έτος 2022, προβλέπεται η εφαρμογή των οριστικών Τεχνικών Μελετών και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 με την κατασκευή των υπολοίπων έργων υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τη συνεγκατάσταση καινοτόμων Επιχειρήσεων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Νεοφυών επιχειρήσεων στα πλαίσια των 6 μέχρι σήμερα Mega Projects που περιλαμβάνει η Α΄ φάση του Thess-INTEC, με έναν προϋπολογισμό ύψους 58 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ. Α.Ε. Η μορφή του Thess-INTEC είναι μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με Κοινωφελή Σκοπό. Μέτοχοι: 58% Φορείς και Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Τομέα (7 μέλη ΔΣ), 42% Φορείς Δημοσίου Τομέα (4 μέλη ΔΣ).

thess-intec-2.jpg?mtime=20210221233658#asset:247309:freeHeight

Η χρηματοδότηση του έργου

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων, κοινοτικών πόρων και δανεισμού από ευρωπαϊκή τράπεζα. Η Α΄ φάση του έργου αφορά στην υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το Master Plan του Thess-INTEC. Η υλοποίηση του υπολοίπου 90 % των κτιρίων προβλέπεται να αναπτυχθεί καθαρά και μόνον με Ιδιωτικά κεφάλαια επενδυτών στους οποίους θα μπορούν να παραχωρηθούν (Leasing) επιμέρους τμήματα της συνολικής έκτασης για κατασκευές εργαστηριακών χώρων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας και τις προδιαγραφές του Thess-INTEC.

Μεταξύ άλλων μέχρι σήμερα μας ενημέρωσε ο Νίκος Ευθυμιάδης «το έργο έχει 3 εκατομμύρια από δωρεές επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Υλοποίηση Α’ φάσης

Κτιριακά 20.860 τ.μ. (~10% συνόλου) και το σύνολο των βασικών έργων υποδομής Προϋπολογισμός Α΄ Φάσης: 58 εκατ. + ΦΠΑ.

Οι επόμενες φάσεις (90%) του έργου προβλέπεται ότι θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εταιρείες/επενδυτές του Ιδιωτικού τομέα που έχουν μεγάλη ανάγκη τέτοιων εγκαταστάσεων, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα παρόμοια κέντρα της Ευρώπης.

thess-intec-4.jpg?mtime=20210221233653#asset:247307:freeHeight
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr