NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Επιστροφή στην εργασία: Επανακαλωδιώστε το μυαλό σας να το δει θετικά!

Επιστροφή στην εργασία: Επανακαλωδιώστε το μυαλό σας να το δει θετικά!

Για τους περισσότερους από εμάς αυτή η περίοδος συνδέεται με το τέλος των διακοπών, και την επιστροφή στην εργασία, και με το πέρασμα από την ξεκούραση και την αποφόρτιση του μυαλού, στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, ή τα ανοιχτά θέματα που άφησε κανείς πίσω πριν την άδειά του.

Και ενώ πριν τις διακοπές, κάποιες καταστάσεις μας φαίνονταν δύσκολες ή δυσάρεστες, οι ίδιες ακριβώς, τώρα που είναι να επιστρέψουμε, μας φαίνονται αφόρητες και θα θέλαμε να μπορούσαμε να τις αποφύγουμε για πάντα, μαζί με κάποια πρόσωπα στο χώρο εργασίας μας, τα οποία έχουμε συνδέσει με αυτές, και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν και οι ίδιες καταστάσεις πριν ήταν απλώς δύσκολες, και αντιμετωπίσιμες , ενώ τώρα αφόρητες; Έχει αλλάξει ο τρόπος που τις παρουσιάζουμε στο μυαλό μας. Στην πρώτη περίπτωση, το μυαλό μας είχε εκπαιδευτεί στη διαχείριση αυτής της συγκεκριμένης ρουτίνας και την έβλεπε ως κάτι σχεδόν φυσιολογικό. Όταν αυτή η ρουτίνα διακόπηκε, λόγω των διακοπών, και το μυαλό μπήκε σε μία νέα ρουτίνα, πολύ πιο ευχάριστη, το μυαλό μας τώρα που πρέπει να μπει πάλι στη διαδικασία προσαρμογής στην παλιά ρουτίνα, και αυτό το έχουμε συνδυάσει με κάτι δυσάρεστο, αγχωτικό ή αναγκαστικό, θα προσπαθήσει να μας πείσει να το αποφύγουμε, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό όπλο του: τις πιο δυσάρεστες και αγχωτικές αναμνήσεις μας από το χώρο εργασίας μας! Και σε αυτό το σημείο δύο είναι οι επιλογές που έχουμε: ή να αποφασίσουμε ότι είναι ώρα για αλλαγή και πάμε για νέα πράγματα ή να δούμε πώς θα κάνουμε την επιστροφή μας όσο πιο ευχάριστη και ομαλή γίνεται, ξεπερνώντας αυτές τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

Σε περίπτωση που κάνετε την δεύτερη επιλογή λοιπόν θα πρέπει να κάνετε το μυαλό σας σύμμαχο σε αυτήν. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Βάζοντάς το να σκεφτεί κάτι άλλο. Να εστιάσει δηλαδή σε διαφορετική οπτική γωνία του θέματος. Να μετατρέψετε το παιχνίδι αυτό του μυαλού προς όφελός σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Δείτε την επιστροφή σας ως το ξεκίνημα μίας νέας πρόκλησης. Βλέποντας τον εαυτό σας ως παρατηρητής να λειτουργεί μέσα στην καθημερινότητά σας στην εργασία, τί είναι αυτό που με την επιστροφή σας εκεί θα θέλατε να αλλάξετε; Ποια αλλαγή σε κάποια συνήθειά σας, στον τρόπο διαχείρισης κάποιας συγκεκριμένης επαναλαμβανόμενης κατάστασης ή στη ρουτίνα εργασίας σας θα σας βοηθούσε να φέρνετε καλύτερα αποτελέσματα και επιδόσεις ή θα έκανε τη ζωή σας καλύτερη; Βρείτε μία αλλαγή και θέστε την ως στόχο, πάνω στον οποίο θα ξεκινήσετε να δουλεύετε, μόλις επιστρέψετε στη δουλειά σας, με σκοπό να τον επιτύχετε.
  • Φανταστείτε τον εαυτό σας να έχει πετύχει αυτή την αλλαγή. Πώς θα ήταν όταν έχετε καταφέρει αυτό τον συγκεκριμένο στόχο σας; Πόσο θα καλυτέρευε η επαγγελματική σας ζωή; Τι θα κάνατε καλύτερα πλέον και τι θα πετυχαίνατε λόγω αυτής της αλλαγής; Δώστε στο μυαλό σας όσο καλύτερες και περισσότερες εικόνες από τον εαυτό σας έχοντας πετύχει τον στόχο σας αυτόν και απολαμβάνοντας τα θετικά αποτελέσματα. Δείτε ξανά και ξανά αυτές τις εικόνες, μέχρι να καταφέρετε να το κάνετε αυτοματοποιημένα κάθε φορά που θέλετε να φέρετε αυτή τη σκέψη στο μυαλό σας.
  • Δεσμευθείτε πως ότι και να γίνει κάθε πρωί θα βάζετε έναν μικρό βήμα που θα κάνετε για να πετύχετε το στόχο σας. Ξεκινήστε από την πρώτη μέρα κιόλας στην εργασία σας, κάνοντας το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια κάθε μέρα να κάνετε και από ένα, όσο μικρό και αν είναι αυτό. Μπορείτε ακόμη και να επαναλαμβάνετε απλώς τη διαφορετική, νέα συμπεριφορά κάθε μέρα, ώστε να την εδραιώσετε στον εγκέφαλό σας ως συνήθεια. Υποσχεθείτε καθημερινώς μία ανταμοιβή στον εαυτό σας για κάθε μικρή νίκη που πετυχαίνετε, την οποία και θα δίνετε, ώστε να συνδέσετε τις ενέργειες αυτές με την απολαυστική ανταμοιβή και να θέλετε να τις επαναλάβετε.
  • Για τις μέρες εκείνες που θα ξεκινούν δύσκολα και θα νιώθετε ότι δεν έχετε διάθεση να κάνετε κάτι για τον στόχο σας, ενεργοποιήστε άμεσα τις εικόνες αυτές που φτιάξατε στο μυαλό σας με τον εαυτό σας να έχει πετύχει τον στόχο του. Παίξτε αρκετές φορές αυτές τις εικόνες ώστε να λαχταρίσετε το αποτέλεσμα και να σας έρθει η όρεξη να κάνετε μία ενέργεια εκείνη τη στιγμή. Και αν θέλετε επιπλέον ενίσχυση συναισθημάτων, σκεφτείτε και την αντίθετη πλευρά. Τί στερείστε αν δεν κάνετε κάτι για να πετύχετε τον στόχο σας;
  • Εντάξτε την επίτευξη αυτού του στόχου στην καθημερινότητά σας. Σιγά σιγά, ξεφύγετε από το σκεπτικό ότι αυτό ξεκίνησε ως μία διαδικασία για να ξεγελάσετε το μυαλό σας και να γλιτώσετε από τη γκρίνια του, επειδή έπρεπε να επιστρέψετε στην εργασία σας, και δείτε το πραγματικό όφελος πίσω από αυτό. Οτιδήποτε στη ζωή μας έχει νόημα όταν μας βοηθά να εξελισσόμαστε. Και ο χώρος της εργασίας είναι ένας χώρος που προσφέρεται για αυτό. Αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως νέες προκλήσεις, μέσα από τις οποίες κάτι νέο θα μάθουμε, θα δοκιμάσουμε τον εαυτό μας και θα γίνουμε καλύτεροι, αμέσως αλλάζει και η πραγματικότητα όπως την βλέπουμε. Μετατρέπεται από κάτι αναγκαστικό, πολλές φορές, που κάνουμε, σε κάτι που μας δίνει ευκαιρίες να εξελιχθούμε. Κάθε πρωί λοιπόν κάντε το συνήθεια να ρωτάτε τον εαυτό σας μόλις πάτε στη δουλειά: «Τι να κάνω σήμερα για την προσωπική μου εξέλιξη;»

Ακολουθώντας λοιπόν τα παραπάνω βήματα καταφέρνετε να αλλάξετε αυτό το mind game προς όφελός σας. Και έτσι, όχι μόνο επαναφέρετε το μυαλό σας ομαλά στη ρουτίνα της εργασίας, αλλά ταυτόχρονα, του δημιουργείτε και μία νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία θα αρχίσει να βλέπει την ίδια κατάσταση από άλλη οπτική γωνία, πιο θετική, και στην οποία η εργασία πλέον θα είναι το μέσο για προσωπική εξέλιξη και εδραίωση νέων συμπεριφορών που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτά που ονειρεύεστε στον εργασιακό τομέα. Άλλωστε, θυμηθείτε, στην πραγματικότητα, ζούμε ότι σκεφτόμαστε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr