NEWSFLASH...
ανάγνωση

​Ανύπαρκτη ή ελάχιστη η σχέση υβριδικών και Virtual συνεδρίων με τον τόπο που τα φιλοξενεί

​Ανύπαρκτη ή ελάχιστη η σχέση υβριδικών και Virtual συνεδρίων με τον τόπο που τα φιλοξενεί

Ο «παραδοσιακός» τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της συνεδριακής αγοράς, όπως ίσχυε τόσο για τους επαγγελματίες διοργανωτές και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, όσο και για τα Convention Bureaux που δρουν παγκοσμίως ως DMOs των προορισμών για την αγορά αυτή, υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους, συνέδρια δεν πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων το 2020, και καθώς φαίνεται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, πουθενά στον κόσμο. Τα αντανακλαστικά της αγοράς ήταν πολύ γρήγορα και με αξιοθαύμαστο πράγματι τρόπο, αλλά και σκληρή δουλειά από τους επαγγελματίες του κλάδου, νέα προϊόντα εμφανίστηκαν στην αγορά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, και μετέφεραν τη διεξαγωγή των συναντήσεων στον ψηφιακό κόσμο, όπως άλλωστε συνέβη και με πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η εκπαίδευση, που προϋπέθεταν τη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στον ίδιο, κλειστό χώρο.

Τα νέα αυτά εναλλακτικά προϊόντα, γιατί έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, δηλαδή τα υβριδικά και τα virtual συνέδρια, έχουν οπωσδήποτε τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, έχουν όμως ένα κύριο χαρακτηριστικό που τα διαφοροποιεί από τα γνωστά σε όλους μέχρι τώρα events: έχουν ανύπαρκτη, στην περίπτωση των virtual, ή ελάχιστη, στην περίπτωση των υβριδικών, σχέση, με τον τόπο που τα φιλοξενεί.

Παράθεση - epixeiro.gr

Πρόκληση για τους προορισμούς να επανέλθουν οι συναντήσεις με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση για τους προορισμούς, να επανέλθει η Βιομηχανία των Συναντήσεων δυναμικά, με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, ώστε να μη χαθεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της συνολικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του τουρισμού που προέρχεται από τη συνεδριακή αγορά.

Η Θεσσαλονίκη, που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε μια ανοδική πορεία με την αποτελεσματική διεκδίκηση μεγάλων συνεδρίων, με τις συνεδριακές υποδομές που διαθέτει, το νέο αεροδρόμιο, τον επαγγελματισμό των στελεχών της πόλης, πρέπει να αναδείξει εκείνα τα μοναδικά της χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των διοργανωτών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις παρούσες συνθήκες. Για παράδειγμα, την αξιοποίηση ανοιχτών χώρων με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά ή ιστορική σημασία, που μπορούν να φιλοξενήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια εκδηλώσεις περισσότερων ατόμων ή την ανάπτυξη νέων ελκυστικών προϊόντων περιηγήσεων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων ήπιας άθλησης μέσα και γύρω από την πόλη.

Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη και θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια που για χρόνια απαγορεύουν ή καθυστερούν παρόμοιες συνέργειες. Ακόμη, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος, είναι ίσως η στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για άλλα μέσα στήριξης και ενίσχυσης της συνεδριακής αγοράς, όπως για παράδειγμα οικονομικά κίνητρα, τα οποία αποτελούν συνήθη πρακτική διεθνώς εδώ και χρόνια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr