NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο την φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο την φοροαποφυγή των μεγάλων εταιρειών
01_03_2021 | 11:58 01_03_2021 | 12:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η ΕΕ κινείται για να αναγκάσει τις πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν αναλυτικό τον φόρο που καταβάλλουν σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη του μπλοκ και σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Σεϋχέλλες, ασκώντας, παράλληλα, πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πράξει το ίδιο.

Οι αναφορές ανά χώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν γνωστό πώς ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου - όπως οι Apple, Facebook και Google - αποφεύγουν να πληρώνουν περίπου 500 δισ. δολάρια ετησίως σε φόρους, μετατοπίζοντας τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες μηδενικού ή χαμηλού φόρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας.

Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξε τη νομοθεσία σε μια συνάντηση υπουργών την περασμένη εβδομάδα, σε αυτό που οι υποστηρικτές της απόφασης χαρακτήρισαν ως στιγμή - «ορόσημο», πέντε χρόνια μετά την πρώτη πρόταση του κανονισμού.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τώρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θέλει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι πολυεθνικές να δημοσιοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που καταβάλλονται σε οποιαδήποτε χώρα, και όχι απλώς στα κράτη μέλη ή σε μια μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της ΕΕ.

Σε συνεδρίαση των υπουργών την Πέμπτη, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Κύπρος προσπάθησαν και πάλι να μπλοκάρουν την πρόταση, ψηφίζοντας κατά ή αποχή.

Ωστόσο, η πρόταση προχώρησε όταν η Σλοβενία και η Αυστρία προσχώρησαν στο «γκρουπ» που αποτελείται από τις Φινλανδία, Ελλάδα, Δανία, Εσθονία, Ρουμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Βέλγιο για να την υποστηρίξουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr