NEWSFLASH...
ανάγνωση

Αλεξάνδρα Ανθίδου: Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος διασταυρώνονται στη Θεσσαλονίκη

Αλεξάνδρα Ανθίδου: Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος διασταυρώνονται στη Θεσσαλονίκη

Η Μακεδονία διαθέτει αμπελοοινική ιστορία 7.000 ετών, μαθαίνουμε, γνωρίζοντας από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος τις μακεδονικές ποικιλίες και τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας. Σε κάθε δρόμο ξεδιπλώνεται μία ιστορία που φέρει τα συστατικά του εδάφους και του κλίματος της περιοχής. Ορεινοί όγκοι, οροπέδια, παραθαλάσσια αύρα, ιδανικός χώρος για τη δημιουργία μικροκλίματος και μκροτουρισμού θα μπορούσαμε να πούμε.

Μία θεματική τουρισμού, στην οποία στοχεύει το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας της Βορείου Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη, εξηγεί στο epixeiro.gr η Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (winemakersofnorthgreece.gr), Αλεξάνδρα Ανθίδου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ευρωπαϊκής πόλης με βυζαντινή ιστορία, έχει αναδειχθεί ως city break και γαστρονομικός προορισμός και όλα αυτά συνθέτουν μία ενδιαφέρουσα τουριστική πρόταση για να προσελκύσει λάτρεις του οίνου δεδομένου ότι στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και στην υπόλοιπη Μακεδονία, και τον ευρύτερο βορειοελλαδίτικο χώρο, υπάρχουν δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία.

Μπορεί, πιστεύετε, η Θεσσαλονίκη να ανταγωνιστεί τις μεγάλες χώρες παραγωγής κρασιού και να αυξήσει τα μερίδια της στον οινοτουρισμό. Τι κάνετε ως Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη έχει τα χαρακτηριστικά μίας ευρωπαϊκής πόλης με βυζαντινή ιστορία, με ένα όμορφο σκηνικό, από τον κόλπο του Θερμαϊκού και την παραλία της έως τα κάστρα ψηλότερα με πανοραμική θέα. Είναι πολύ κοντά στη Χαλκιδική με τις πανέμορφες παραλίες της, την Πιερία με τον Όλυμπο και την υπόλοιπη Μακεδονία με αρχαιολογικούς τόπους, μουσεία, σημαντικούς ναούς, μοναστήρια και εξαιρετικά πανέμορφα σημεία που αναδεικνύουν το κάλλος της κάθε περιοχής.

Επιπρόσθετα, η Θεσσαλονίκη πλέον έχει αναδειχθεί σε city break και γαστρονομικός προορισμός.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τουριστική πρόταση για να προσελκύσει επισκέπτες και φυσικά wine lovers, δεδομένου ότι στην μητροπολιτική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην υπόλοιπη Μακεδονία, και στον ευρύτερο βορειοελλαδίτικο χώρο, υπάρχουν δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία, όπου τα σημαντικότερα από αυτά είναι μέλη στην Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», άρα και στο οινοτουριστικό μας δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Από τη δική μας πλευρά, η Ένωσή μας με το δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», κατ' αρχάς καθιέρωσε τον οινοτουρισμό στη χώρα, ενώ φροντίζει αδιαλείπτως να εξελίσσει τη μορφή του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιούργησε δύο μεγάλες οινοτουριστικές ετήσιες εκδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, την «Ανοιχτές Πόρτες» το 2005 που πραγματοποιείται τον Μάιο και τον εορτασμό για την «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού» (από το 2013) που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν πλέον πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ η Ένωσή μας συνεχίζει να διοργανώνει και να υποστηρίζει ετήσια διάφορες δράσεις προβολής και προώθησης του οινοτουρισμού και των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Winery_Barrels_Tasting.jpg?mtime=20210302140254#asset:249813

Παράλληλα, όσο αφορά την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Ένωσή μας φροντίζει συνεχώς σε ετήσια βάση να δημιουργεί εκδηλώσεις και ευκαιρίες οινογευσίας και σεμινάρια ώστε το κοινό, επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης (HORECA - ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ) και διακίνησης ποτών (κάβες, σούπερ μάρκετ) αλλά και καταναλωτές, να ενημερώνονται για τον αμπελώνα μας, τις αμπελοοινικές ποικιλίες που καλλιεργούμε, γηγενείς και διεθνείς και φυσικά να γνωρίζουν τα κρασιά μας, τα οποία είναι ισάξια πολλών αντίστοιχων κρασιών από τις υπόλοιπες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Με λίγα λόγια η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» κινείται στον άξονα που προάγει το «Επώνυμο Ελληνικό Κρασί» (ενάντια στο ανώνυμο χύμα), τη διάδοση της οινικής κουλτούρας με την υπεύθυνη κατανάλωση και φυσικά στην προώθηση και προβολή των μελών της, τα οινοποιεία, τους οίνους και τα αμπελοοινικά αποστάγματα που παράγουν.

Τι ρόλο παίζει το έδαφος στην παραγωγή της ποικιλίας και για ποιες ποικιλίες διακρίνεται η Ελλάδα;

Το έδαφος, όπως και το κλίμα, παίζουν αναμφισβήτητα τον πρωταρχικό ρόλο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Η Ελλάδα μας είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος, όπου ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όπου και αν κοιτάξεις θα δεις κάποιο αμπέλι. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα με τους ορεινούς της όγκους, τα οροπέδια και την παραθαλάσσια αύρα από τις παραλίες της, είναι ιδανικός χώρος με αμέτρητα ευνοημένα μικροκλίματα.

Σύμφωνα με στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί το 2005, οι ελληνικές ποικιλίες πρεσβευτές είναι το Ασύρτικο της Σαντορίνης, το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, το Αγιωργίτικο της Νεμέας και το Ξινόμαυρο της Νάουσας και του Αμυνταίου.

Η Ελλάδα διακρίνεται για την παραγωγή οίνου εκ της αρχαιότητας. Διατηρούνται αυτές οι ποικιλίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βορείου Ελλάδος;

Στη Βόρειο Ελλάδα, εκτός από το πολυδιάστατο Ξινόμαυρο που καλλιεργείται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, θα βρούμε το Λημνιό μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες στον κόσμο, το Μαυρούδι, τη Νεγκόσκα κ.ά., ενώ η Ήπειρος είναι γνωστή για τις ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι. Σε αυτές τις ποικιλίες φυσικά θα προσθέσουμε τις γνωστές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης κ.τ.λ., αλλά και διεθνείς, όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon κ.τ.λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα η Μακεδονία διαθέτει αμπελοοινική ιστορία 7.000 ετών.

North-Greece-Mountain-Sea-Vineayrd.jpg?mtime=20210302140314#asset:249814

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον χαρακτήρα ενός κρασιού και ποια είναι εκείνα τα συστατικά που μας κάνουν να συμπεραίνουμε ότι ένα κρασί περιέχει άριστα ή μέτρια χαρακτηριστικά;

Κάθε ποικιλία, ανάλογα με τον τόπο στον οποίο θα καλλιεργηθεί και ανάλογα με τη φροντίδα που θα δεχτεί, αρχικά στο αμπέλι και στη συνέχεια στο οινοποιείο, θα αποδώσει διαφορετικά. Φυσικά η κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία στη συνέχεια τα ανακαλύπτουμε στον οίνο που θα παραχθεί, μέσα από χιλιάδες φυσικές χημικές ενώσεις. Ωστόσο κάποια από αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή, το έδαφος και το κλίμα της.

Η οξύτητα και οι τανίνες είναι κάποια από τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητούμε και «επεξεργαζόμαστε» δοκιμάζοντας ένα κρασί. Άλλωστε, αυτό που συνήθως αναζητούμε σε κάθε κρασί είναι ο αρμονικός του συνδυασμός με κάποιο φαγητό που το συνοδεύει, είτε αποτελεί ολοκληρωμένο γεύμα είτε ένα μικρό σνακ.

Πόσες συνολικά είναι οι αμπελοοινικές ποικιλίες στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες.

Έχετε κάτι να προσθέσετε;

Η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για το κρασί και τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Τα οινοποιεία-μέλη της, όπως και τα κρασιά που παράγουν είναι μερικά από τα πλέον δημοφιλή στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό ως άξιοι πρεσβευτές μας, ενώ οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, οι Οινοποιοί μας, έχουν συνεισφέρει ο καθένας προσωπικά και με τον δικό του τρόπο, τα μέγιστα, στη σημερινή εικόνα του Επώνυμου Ελληνικού Οίνου.

Vineyard_sea.jpg?mtime=20210302140329#asset:249815


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr