NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Αυτή η τεχνητή καρδιά θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά της Ευρώπης

Αυτή η τεχνητή καρδιά θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά της Ευρώπης
08_03_2021 | 14:23 08_03_2021 | 14:25
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

​Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Η ιατρική επιστήμη έχει βρει μερικές έξυπνες λύσεις σε κοινά καρδιακά προβλήματα, όπως βηματοδότες και στεντ, που έχουν σώσει και επεκτείνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τώρα, στο προσκήνιο έρχεται ακόμη μια λύση: μια ολόκληρη τεχνητή καρδιά.

Η τεχνητή καρδιά είναι φτιαγμένη από τη γαλλική εταιρεία Carmat και έχει σχεδιαστεί για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που επηρεάζει και τις δύο κοιλίες του οργάνου - τους θαλάμους κοντά στο κάτω μέρος της καρδιάς που στέλνουν αίμα στους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα.

Όπως μια πραγματική καρδιά, η τεχνητή καρδιά έχει δύο κοιλίες. Η μια φέρει ένα ειδικό υγρό και η άλλη αίμα, ενώ μια μεμβράνη χωρίζει τις δύο. Η μεμβράνη από την πλευρά του αίματος είναι κατασκευασμένη από ιστό, από καρδιά αγελάδας. Μια μηχανοκίνητη αντλία κινεί το υγρό μέσα και έξω από τις κοιλίες, και αυτό το υγρό κινεί τη μεμβράνη για να αφήσει το αίμα να περάσει. Υπάρχουν τέσσερις «βιολογικές» βαλβίδες, οι οποίες ονομάζονται έτσι επειδή είναι επίσης κατασκευασμένες από καρδιακό ιστό αγελάδας.

Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά, μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες ρυθμίζουν αυτόματα τις αποκρίσεις στη δραστηριότητα του ασθενούς. Αν, για παράδειγμα, ασκείται, η ροή του αίματος αυξάνεται, όπως θα έκανε και μια πραγματική καρδιά. Αυτό διαφοροποιεί το προϊόν της Carmat από την τεχνητή καρδιά της αμερικανικής εταιρείας SynCardia, που αποτελεί μια συσκευή σταθερού ρυθμού, όπου παλμοί ανά λεπτό παραμένουν ίδιοι ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα του ασθενούς. Η συσκευή της Carmat ζυγίζει 900 γραμμάρια ή λιγότερο από 2 κιλά. Αυτό είναι περίπου τρεις φορές το βάρος της μέσης ανθρώπινης καρδιάς. Εξωτερικά, οι ασθενείς φέρουν έναν ελεγκτή και μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

Προς το παρόν, το προϊόν της Carmat δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά απευθύνεται σε ασθενείς που πειρμένουν μεταμόσχευση, ενώ εκτιμάται ότι διαρκεί πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2020, η Carmat ανέφερε ότι ένας ασθενής ζούσε με την εμφυτευμένη καρδιά για δύο χρόνια. Αφού έλαβε τη σήμανση CE στα τέλη του 2020, η τεχνητή καρδιά της Carmat θα κυκλοφορήσει εμπορικά στη Γερμανία και τη Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr