NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Εισροές πάνω από 170 εκατ. ευρώ στα α/κ από την αρχή του 2021 προς αναζήτηση αποδόσεων

Εισροές πάνω από 170 εκατ. ευρώ στα α/κ από την αρχή του 2021 προς αναζήτηση αποδόσεων

Σε μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων 10ετών εξελίσσεται το 2021 για τα αμοιβαία κεφάλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, από την αρχή του χρόνου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου (5/3/2021) έχουν εισρεύσει σε όλες τις κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων πάνω από 170 εκατ. ευρώ. Αυτό ενισχύει ιδιαίτερα τους ισολογισμούς των εταιρειών (ΑΕΔΑΚ), αλλά και των μητρικών τους ομίλων όπου ανήκουν (τράπεζες, ασφαλιστικές).

Οι μεγάλες εισροές αποδίδονται σε ένα και βασικό λόγο. Η υποχώρηση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων και η ανάγκη για υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις πενιχρές αποδόσεις των καταθέσεων και των repos οδηγούν πολλά κεφάλαια επιχειρήσεων και ιδιωτών (νοικοκυριών) προς επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, όπως είναι αυτές των ομολογιακών α/κ , μεικτών α/κ και μετοχικών α/κ.

Εισροές στα ομολογιακά α/κ

Τις μεγαλύτερες εισροές κατέγραψαν από την αρχή του χρόνου, τα κρατικά ομολογιακά α/κ (εσωτερικού και εξωτερικού) με εισροές που ξεπερνούν τα 65,5 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία συνεχίζεται να αναπτύσσεται, παίρνοντας την σκυτάλη των προτιμήσεων των τελευταίων 4,5 ετών (2017-2021) εξαιτίας της πολύ καλής σχέσης απόδοσης/ρίσκου. Στην κατηγορία αυτή είχαμε και πολλές μετακινήσεις κεφαλαίων από τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων και από προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν. Σημειώνεται ότι υπάρχουν εισροές ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου από την αρχή του χρόνου προς την κατηγορία των ομολογιακών α/κ εταιρικών ομολόγων (μη κρατικών).

Ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

Όμως την τελευταία εβδομάδα, η μετακίνηση της καμπύλης επιτοκίων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών (γερμανικών) ομολόγων δημιουργεί υποχώρηση αποδόσεων και κάποιες ανησυχίες. Ενδεικτικά, από την κατηγορία ομολογιακών α/κ κρατικών ομολόγων αναπτυγμένων αγορών, μέσα στις 4 πρώτες ημέρες του Μαρτίου είχαμε μικρές εκροές, ενώ οι εκροές από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων τονίζουν ότι, εάν οι διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα, οι εκροές θα αυξηθούν.

Αναπτύσσονται μεικτά και μετοχικά

Τα μεικτά α/κ (διεθνή και εσωτερικού) ουσιαστικά συνδυάζουν υψηλές αποδόσεις με σχετικά χαμηλότερο ρίσκο από τα μετοχικά α/κ. Τα μεικτά α/κ Ελλάδος είναι επενδεδυμένα κατά μέσο όρο κατά 65% σε ελληνικές μετοχές και τα υπόλοιπα κατά 20% σε ομόλογα κρατικά και 14% ρευστά διαθέσιμα. Οι εισροές τους από την αρχή του χρόνου μέχρι τις αρχές Μαρτίου ανέρχονται σε 48 εκατ. ευρώ. Το ρεύμα εισροών συνεχίζεται και για τα μετοχικά α/κ εσωτερικού και διεθνή. Σύμφωνα με αθροιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση της Ε.Θ.Ε τα α/κ Μετοχικά αναπτυγμένων αγορών είχαν εισροές 12,15 εκατ. ευρώ, τα α/κ Ευρωζώνης περίπου 5,321 εκατ. ευρώ και Αμερικής μόλις 1,854 εκατ. ευρώ. Τα μετοχικά α/κ Ελλάδας είχαν μικρές εισροές ύψους 2,75 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr