NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ρομποτικό «δέρμα» θα μπορούσε να επιτρέψει στις μηχανές να «αισθανθούν» μέσω αφής

Ρομποτικό «δέρμα» θα μπορούσε να επιτρέψει στις μηχανές να «αισθανθούν» μέσω αφής

​Μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών ρομποτικής δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο Science Robotics σχετικά με τη ρομποτική αίσθηση της αφής.

Η τεχνολογία τους, η οποία χρησιμοποιεί μαγνήτες στα δάχτυλα των ρομπότ για να βοηθά τις μηχανές να «αισθάνονται», θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση σε ρομπότ που είναι επιφορτισμένα με χειρωνακτική εργασία και ένα πλήθος άλλων εφαρμογών.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ευαισθησία στην αφή μπορεί να επιτευχθεί στα ρομπότ χρησιμοποιώντας μια ευέλικτη μαγνητισμένη ταινία στην άκρη του δαχτύλου τους, που ουσιαστικά αναπαράγει τη λειτουργία του ανθρώπινου δέρματος.

Για τις δοκιμές τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πλακέτα κυκλώματος ως υποστηρικτικό «οστό» του δακτύλου του ρομπότ. Αυτό καλύφθηκε με μαγνητικούς αισθητήρες που θα μπορούσαν να παρατηρήσουν μια αλλαγή στο «δέρμα», δηλαδή στην ταινία, καθώς και την ακριβή τοποθεσία όπου εμφανίστηκε η επαφή.

«Αναπτύξαμε έναν αποτελεσματικό αλγόριθμο χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση και πετύχαμε μια 60πλάσια βελτίωση της ακρίβειας εντοπισμού για τη θέση επαφής, η οποία είναι η καλύτερη μεταξύ των μεθόδων υπερ-ανάλυσης που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής» δήλωσε ο Δρ Shen Yajing, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του City University Hong Kong (BME).

Εάν συνεχίσουν να αναπτύσσουν την τεχνολογία τους με επιτυχία, οι ερευνητές λένε ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν προσθετικά χέρια και άλλα cyborg μέρη του σώματος που θα μπορούν να αισθανθούν το περιβάλλον όπως ένας άνθρωπος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr