NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Νέοι μαλακοί φακοί επαφής βοηθούν στη διάγνωση παθήσεων των ματιών

Νέοι μαλακοί φακοί επαφής βοηθούν στη διάγνωση παθήσεων των ματιών
11_03_2021 | 16:27 11_03_2021 | 16:28
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Ένας νέος μαλακός φακός επαφής ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στη σειρά μεθόδων για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των οφθαλμικών παθήσεων.

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Purdue στις Η.Π.Α. δημιούργησε το φακό, που είναι ένας νέος, ανώδυνος και διακριτικός τρόπος παρακολούθησης αυτών των παθήσεων.

Οι εμπορικοί μαλακοί φακοί επαφής ήταν στο «ραντάρ» των ερευνητών, ώστε να βοηθήσουν στη διάγνωση και την παρακολούθηση των οφθαλμικών παθήσεων, αλλά έχουν αποδειχθεί δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ως τυπικοί αισθητήρες, και τα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούνται για τέτοιες χρήσεις συνήθως απαιτούν μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια για να λειτουργήσουν. Κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει ένας μαλακός, καμπύλος, λεπτός φακός επαφής.

Μιλώντας για τη νέα δημιουργία, ο Chi Hwan Lee από το Purdue, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του έργου, δήλωσε: «Αυτή η τεχνολογία θα είναι πολύ επωφελής για την ανώδυνη διάγνωση ή την έγκαιρη ανίχνευση πολλών οφθαλμικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος».

Ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει έναν μαλακό φακό επαφής για το σκοπό αυτό ήταν με την ενσωμάτωση υπέρλεπτων, ελαστικών βιοαισθητήρων σε μαλακούς εμπορικούς φακούς επαφής, χρησιμοποιώντας υγρή συγκόλληση. Οι βιοαισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στους φακούς επαφής καταγράφουν τη δραστηριότητα του αμφιβληστροειδούς από την επιφάνεια του ματιού.

«Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους γιατρούς και τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την αυθόρμητη δραστηριότητα του αμφιβληστροειδούς με σημαντικά βελτιωμένη ακρίβεια, αξιοπιστία και άνεση του χρήστη» εξήγησε ο Pete Kollbaum, ο οποίος είναι επικεφαλής κλινικών δοκιμών, διευθυντής του Borish Center for Ophthalmic Research και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Τα επόμενα βήματα της νέας τεχνολογίας θα είναι να περάσει από σχετικές κλινικές δοκιμές. Το έργο της ομάδας δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr