NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

PwC: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2021 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ

PwC: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2021 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ
Φωτογραφία: Duisenberg

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν το 2021 μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει η PwC

1. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Η αποεπένδυση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2021, με την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενέργειες των τραπεζών για απόσχιση υπηρεσιών τους, με την Πειραιώς να επιχειρεί την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών μέσα της εταιρείας Piraeus Bank Merchant Acquiring και να συνεχίζει την διαδικασία των securitisation Deca και Sunrise, ενώ και η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση την πώληση της Cepal που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια. Η συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου αυτής της κατηγορίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα € 750εκ.

2. Τεχνολογία

Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ, στην Orange τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επίσης, η Entersoft προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται στα € 288 εκ.

3. Ακίνητη Περιουσία

Εντός του πρώτου τρίμηνου του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 41% της Vibrana Holdings στο Yoda Group, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά της Alpha Investment Property από τη Mavani.

4. Ενέργεια

Η απόκτηση του μεριδίου της Kerogen Investments στην Energean Israel από την Energean Oil & Gas ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η Medsympan Ltd (θυγατρική της Motor Oil) ολοκλήρωσε ήδη την εξαγορά του 75% των μετοχών της APIOS DOO τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, η P.W. Bunkering Services (θυγατρική της Petrolina) θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Silk Oil, ενώ η εξαγορά του 20% των μετοχών της Gastrade από το ΔΕΣΦΑ είναι υπό έγκριση από τις εποπτικές αρχές. Με βάση τις εξελίξεις, το συνολικό ποσό των εξαγορών θα ξεπεράσει το € 339 εκ.

5. Τρόφιμα & Ποτά

Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Pummaro από την Deca Investments, ενώ η απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της Megas Gyros από την Ellikonos 2 ολοκληρώθηκε ήδη στις αρχές του έτους. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται στα € 24εκ.

6. Υγεία

Η εξαγορά της Euromedica από τη Farralon Capital Management από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

7. Λιανικό Εμπόριο

Η εξαγορά της Vivartia από το fund CVC τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα € 161 εκ.

8. Αναψυχή

Η εξαγορά του Porto Karras από την Belterra Investments αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, με την αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα € 205εκ.

9. Ιδιωτικοποιήσεις

Το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2021 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα € 1,5 δισ..

Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους η παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και οι πωλήσεις του ΑΔΜΗΕ, των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, της Βόρειας Αφάντου, καθώς και περιφερειακών λιμανιών

Η πανδημία επηρέασε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020

Οι 59 εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) το 2020 ανήλθαν σε 4,1δισ. ευρώ σε όρους αξίας το 2020, 160 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των συναλλαγών ελαττώθηκε σημαντικά, όμως το μέσο μέγεθος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας μια τάση για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας.

Κύριο χαρακτηριστικό αποτέλεσε η στροφή προς τον κλάδο των Tεχνολογικών εταιρειών, η οποία ακολουθεί μία παγκόσμια τάση, ενώ το προηγούμενο έτος δεν ξεχώριζε κανένας κλάδος.

Η μέση αξία των εισερχόμενων συναλλαγών ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ. Το 2020, σημαντικά ενισχυμένη σε σχέση με το 2019, καθώς, παρά την πανδημία, οι εταιρίες του εξωτερικού αξιοποίησαν την ευκαιρία προβαίνοντας σε μεγάλης αξίας Ε&Σ με ελληνικές εταιρίες.

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ήταν εμφανώς μειωμένα λόγω της αποσταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ . Το 2020 οκτώ (8) συναλλαγές αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν το 2020, δίχως να συγκεντρώνονται σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας. Το 2020 σημειώθηκε ικανοποιητική κίνηση τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και αποσχίσεις τμημάτων από τις συστημικές τράπεζες αξίας 0,6 δισ. ευρώ, τα οποία πωλήθηκαν σε διεθνή funds.

Μέσα στο έτος εκδόθηκαν 6 διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα ύψους 1,7 δισ. Ευρώ. Οι συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων ανήλθαν σε 1,0 δισ. ευρώ, των οποίων το 45% προέρχεται από τον κλάδο των τεχνολογικών εταιρειών. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με παρουσία στρατηγικού επενδυτή το 2020 ανήλθαν σε μόλις 119 εκατ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr