NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Με επιτυχία η πειραματική εφαρμογή ασύρματης διεπαφής εγκεφάλου - υπολογιστή

Με επιτυχία η πειραματική εφαρμογή ασύρματης διεπαφής εγκεφάλου - υπολογιστή
01_04_2021 | 16:02 01_04_2021 | 16:04
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Σε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πλήρως εμφυτεύσιμο σύστημα διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή, οι ερευνητές του BrainGate απέδειξαν την πρώτη ανθρώπινη χρήση ενός ασύρματου πομπού ικανού να παρέχει νευρικά σήματα υψηλού εύρους ζώνης.

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) είναι μια αναδυόμενη βοηθητική τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα με παράλυση να πληκτρολογούν σε οθόνες υπολογιστών ή να χειρίζονται ρομποτικά πρόσθετα μόνο με τη σκέψη τους. Για χρόνια, τα ερευνητικά BCI που χρησιμοποιήθηκαν σε κλινικές δοκιμές απαιτούσαν καλώδια για τη σύνδεση του εγκεφάλου με υπολογιστές που αποκωδικοποιούσαν τα σήματα και τα χρησιμοποιούσαν για την οδήγηση εξωτερικών συσκευών.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή BrainGate απέδειξαν τη χρήση BCI με εξωτερικό ασύρματο πομπό. Το σύστημα είναι ικανό να μεταδίδει σήματα εγκεφάλου χωρίς να συνδέει φυσικά τον χρήστη με ένα σύστημα αποκωδικοποίησης. Τα παραδοσιακά καλώδια αντικαθίστανται από έναν μικρό πομπό περίπου 2 ιντσών. Η μονάδα τοποθετείται πάνω στο κεφάλι του χρήστη και συνδέεται με μια συστοιχία ηλεκτροδίων με τον φλοιό του εγκεφάλου.

Για τις ανάγκες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο IEEE Transactions on Biomedical Engineering, δύο συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποίησαν το σύστημα BrainGate με έναν ασύρματο πομπό για να δείξουν, να κάνουν κλικ και να πληκτρολογήσουν σε ένα τυπικό tablet. Η μελέτη απέδειξε ότι το ασύρματο σύστημα μεταδίδει σήματα με σχεδόν την ίδια πιστότητα με τα ενσύρματα και οι συμμετέχοντες πέτυχαν παρόμοια ακρίβεια και ταχύτητες πληκτρολόγησης.

«Έχουμε αποδείξει ότι αυτό το ασύρματο σύστημα είναι λειτουργικά ισοδύναμο με τα ενσύρματα που αποτελούν το χρυσό πρότυπο στα BCI εδώ και χρόνια», δήλωσε ο John Simeral, επίκουρος καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Brown, μέλος της ερευνητικής κοινοπραξίας BrainGate και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Τα σήματα καταγράφονται και μεταδίδονται με παρόμοια πιστότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους αλγόριθμους αποκωδικοποίησης που χρησιμοποιήσαμε στον ενσύρματο εξοπλισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να συνδέονται φυσικά με τον εξοπλισμό, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες όσον αφορά στον τρόπο χρήσης του συστήματος».

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα πρώιμο αλλά σημαντικό βήμα προς τον στόχο της έρευνας: ένα πλήρως εμφυτεύσιμο ενδοφλοιώδες σύστημα που θα βοηθά στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας για άτομα που έχουν χάσει την ικανότητα να κινούνται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr