NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα ξεκινά πειράματα για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα ξεκινά πειράματα για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος
05_04_2021 | 16:10 05_04_2021 | 16:12
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ξεκίνησε τη Δευτέρα το δικό της «πείραμα», με στόχο να μελετήσει τη σκοπιμότητα έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος, ακολουθώντας προσπάθειες από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η πρώτη φάση των πειραμάτων, που θα πραγματοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2022, θα επικεντρωθεί στη δοκιμή της τεχνικής σκοπιμότητας της έκδοσης, διανομής και εξαργύρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Στη συνέχεια, το BOJ θα μεταβεί στη δεύτερη φάση των πειραμάτων που θα εξετάσουν λεπτομερέστερες λειτουργίες, όπως εάν θα τεθούν όρια στο ποσό των CBDC που μπορεί να διατηρήσει κάθε οντότητα.

Εάν κριθεί απαραίτητο, η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και τελικούς χρήστες, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της BOJ, Shinichi Uchida.

«Παρόλο που δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της BOJ, προς το παρόν δεν σχεδιάζει να εκδώσει CBDC, πιστεύουμε ότι η έναρξη πειραμάτων σε αυτό το στάδιο είναι ένα απαραίτητο βήμα», δήλωσε ο Uchida σε μια επιτροπή υπευθύνων χάραξης πολιτικής και τραπεζικών λόμπι που εξετάζουν τα CBDC.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αναζητούν την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων για τον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων, την αποτροπή της απειλής από τα κρυπτονομίσματα και την επιτάχυνση των εγχώριων και διεθνών πληρωμών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr