NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Android: Δικαστική νίκη της Google σε αγωγή δισεκατομμυρίων της Oracle

Android: Δικαστική νίκη της Google σε αγωγή δισεκατομμυρίων της Oracle

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. έδωσε στη Google μια μεγάλη νίκη τη Δευτέρα, αποφασίζοντας ότι η χρήση κώδικα της Oracle για τη δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Android, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphone στον κόσμο, δεν παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε μια απόφαση 6-2, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η συμπερίληψη από την Google του κώδικα λογισμικού της Oracle στο Android δεν συνιστά ορθή χρήση, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο δικαστής Stephen Breyer δήλωσε ότι επιτρέποντας στην Oracle να επιβάλει πνευματικά δικαιώματα στον κώδικά της θα βλάψει το κοινό, καθιστώντας το «κλειδαριά που περιορίζει τη μελλοντική δημιουργικότητα νέων προγραμμάτων. Μόνο η Oracle θα κρατούσε το κλειδί».

Η Oracle και η Google, δύο τεχνολογικοί κολοσσοί με έδρα την Καλιφόρνια και με συνδυασμένα ετήσια έσοδα άνω των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαφωνούν από τότε που η Oracle μήνυσε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το 2010, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Η απόφαση απαλλάσσει την Google από μια πιθανή τεράστια αποζημίωση. Η Oracle είχε ζητήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι ανανεωμένες εκτιμήσεις έφτασαν τα 20 με 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η απόφαση παρέχει νομική ασφάλεια στην επόμενη γενιά προγραμματιστών των οποίων τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες θα ωφελήσουν τους καταναλωτές», δήλωσε ο Kent Walker, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για παγκόσμια θέματα.

Η αγωγή της Oracle κατηγόρησε την Google ότι αντέγραψε λογισμικό Java αντιγράφοντας 11.330 γραμμές κώδικα, για να δημιουργήσει το Android και να κερδίσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Android, για το οποίο οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια εφαρμογές, εντοπίζεται σε περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων κινητών συσκευών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr