NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ερευνητές αναπτύσσουν εξετάσεις αίματος για κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Ερευνητές αναπτύσσουν εξετάσεις αίματος για κατάθλιψη και διπολική διαταραχή
09_04_2021 | 11:49 09_04_2021 | 11:52
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Σε όλο τον κόσμο, 1 στα 4 άτομα θα υποφέρει από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του. Μια πρωτοποριακή μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ρίχνει φως στη βιολογική βάση των διαταραχών και προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη εξέταση αίματος που στοχεύει σε ακρίβεια στη θεραπεία.

Με επικεφαλής τον Alexander B. Niculescu, MD, Ph.D., Καθηγητή Ψυχιατρικής, η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από τον Niculescu και τους συναδέλφους του, πάνω σε βιοδείκτες αίματος που παρακολουθούν τις τάσεις αυτοκτονίας καθώς και τον πόνο, τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Έχουμε πρωτοπορήσει στον τομέα της ιατρικής ακρίβειας στην ψυχιατρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια» δήλωσε ο Niculescu. «Αυτό είναι μέρος της προσπάθειάς μας να φέρουμε την ψυχιατρική από τον 19ο αιώνα στον 21ο αιώνα. Για να την βοηθήσουμε να γίνει σαν άλλα σύγχρονα πεδία όπως η ογκολογία. Τελικά, η αποστολή της είναι να σώσει και να βελτιώσει ζωές».

Η εργασία της ομάδας περιγράφει την ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος, αποτελούμενη από βιοδείκτες RNA, που μπορούν να διακρίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη ενός ασθενούς, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης στο μέλλον και τον κίνδυνο μελλοντικής διπολικής διαταραχής. Το τεστ ενημερώνει επίσης γύρω από προσαρμοσμένες επιλογές φαρμάκων για τους ασθενείς.

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ετών, με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες που επελέγησαν κυρίως από τον πληθυσμό των ασθενών στο Ιατρικό Κέντρο Richard L. Roudebush στην Indianapolis. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσεκτική προσέγγιση τεσσάρων βημάτων για εντοπισμό, ιεράρχηση, επικύρωση και δοκιμή.

Πρώτον, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, με τους ερευνητές να τους παρατηρούν τόσο σε καταστάσεις υψηλής όσο και χαμηλής διάθεσης - κάθε φορά κατέγραφαν τι άλλαζε ως προς τους βιολογικούς δείκτες (βιοδείκτες) στο αίμα τους μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Στη συνέχεια, η ομάδα του Niculescu χρησιμοποίησε βάσεις δεδομένων που αναπτύχθηκαν από όλες τις προηγούμενες μελέτες στον τομέα, για να επικυρώσει και να δώσει προτεραιότητα στα ευρήματά. Από εδώ, οι ερευνητές επικύρωσαν τους κορυφαίους 26 υποψήφιους βιοδείκτες. Τέλος, οι βιοδείκτες δοκιμάστηκαν σε επιπλέον ανεξάρτητες ομάδες για να προσδιορίσουν πόσο ισχυροί ήταν στο να προβλέπουν ποιος είναι ασθενής και ποιος θα ασθενήσει στο μέλλον.

Από αυτήν την προσέγγιση, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν πώς μπορούν να συνδυάσουν ασθενείς με τα κατάλληλα φάρμακα - ακόμη και να βρουν ένα νέο πιθανό φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

«Μέσα από αυτήν την εργασία, θέλουμε να αναπτύξουμε εξετάσεις αίματος για κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, να διακρίνουμε μεταξύ των δύο και να ταιριάξουμε τους ανθρώπους με τις σωστές θεραπείες», δήλωσε ο Niculescu. «Οι βιοδείκτες του αίματος εμφανίζονται ως σημαντικά εργαλεία σε διαταραχές όπου η υποκειμενική αυτοαναφορά από ένα άτομο ή μια κλινική εντύπωση ενός επαγγελματία υγείας, δεν είναι πάντα αξιόπιστα στοιχεία. Αυτές οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανοίξουν την πόρτα για ακριβή, εξατομικευμένη αντιστοίχιση με φάρμακα και αντικειμενική παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία».

Εστιάζοντας στη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους γιατρούς για να αρχίσουν να εφαρμόζουν μερικά από τα εργαλεία και τις ανακαλύψεις τους σε σενάρια πραγματικού κόσμου, ο Niculescu είπε ότι πιστεύει πως η εργασία που γίνεται από την ομάδα του είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αμέτρητων ασθενών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr