NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Καραϊβική πρωτοπορεί και εκδίδει ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στο blockchain

Η Καραϊβική πρωτοπορεί και εκδίδει ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στο blockchain
Φωτογραφία: Edwin Wisse

Η Ανατολική Καραϊβική δημιούργησε τη δική της μορφή ψηφιακού νομίσματος, με στόχο να διευκολύνει τις συναλλαγές και να εξυπηρετήσει άτομα χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής δήλωσε ότι το DCash είναι το πρώτο νόμισμα του είδους που βασίζεται στο blockchain και που εισήχθη από οποιοδήποτε από τους νομισματικούς οργανισμούς του κόσμου, αν και ορισμένα μεμονωμένα έθνη έχουν παρόμοια συστήματα. Έγινε διαθέσιμο την Τετάρτη, 31 Μαρτίου, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους σε τέσσερα νησιωτικά έθνη: Αγία Λουκία, Γρενάδα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, και Άγιος Χριστόφορος και Νέβις.

Το DCash δημιουργήθηκε από την Bitt, εταιρεία fintech με έδρα τα Μπαρμπάντος, σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, εκδίδεται από μια επίσημη κεντρική τράπεζα και έχει σταθερή αξία, συνδεδεμένη με το υπάρχον δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος της περιοχής. «Είναι ένα ορόσημο στην ιστορία των νομισματικών μέσων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bitt, Brian Popelka, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου.

Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες, ακόμη και χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς - αλλά με smartphone - να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή και να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω ενός κωδικού QR. Όσοι δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς θα πηγαίνουν σε έναν εγκεκριμένο αντιπρόσωπο ή σε μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα επαληθεύσει τις πληροφορίες και στη συνέχεια θα εγκρίνει τη δημιουργία ενός πορτοφολιού wallet.

Ο πολίτης θα πηγαίνει μετά σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε άλλο κατάστημα, θα δίνει στον ταμία τα φυσικά μετρητά τα οποία στη συνέχεια θα μπαίνουν ως ψηφιακό νόμισμα στο πορτοφόλι του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bitt, Chris Burnett στο Associated Press. Επιπλέον, θα τεθούν όρια στα ποσά που θα μπορούν να στείλουν οι χρήστες μέσω DCash. Παράλληλα, δεν υπάρχουν σχέδια για χρήση μέσω πιστωτικών καρτών και οι τόκοι δεν ισχύουν για το ψηφιακό νόμισμα.

Το έργο έρχεται δύο μήνες αφότου οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Αγγλίας, Riksbank και Ελβετική Εθνική Τράπεζα δημιούργησαν μια ομάδα για να μελετήσουν εάν θα έπρεπε να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα. Η σουηδική κεντρική τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Εν τω μεταξύ, η Κίνα παρουσίασε ένα ψηφιακό νόμισμα σε τέσσερις πόλεις τον Απρίλιο του 2020, ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος που έκτοτε έχει επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr