NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιαπωνία: Θα απελευθερώσει το «επεξεργασμένο» νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Θα απελευθερώσει το «επεξεργασμένο» νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα
Φωτογραφία: IAEA Imagebank
13_04_2021 | 10:47 13_04_2021 | 10:48
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να ξεκινήσει την απελευθέρωση του επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού, από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε δύο χρόνια - μια επιλογή που αντιμετώπισε αντιδράσεις από τους ψαράδες, τους κατοίκους και τις γειτονικές χώρες.

Η απόφαση, η οποία αναμενόταν για χρόνια αλλά καθυστερούσε λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια αλλά και των διαμαρτυριών, προέκυψε μετά από μια συνάντηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκριναν την απελευθέρωση στους ωκεανούς ως την καλύτερη επιλογή.

Το συσσωρευμένο νερό έχει αποθηκευτεί σε δεξαμενές στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi από το 2011, όταν ένας τεράστιος σεισμός και ένα τσουνάμι προκάλεσαν ζημιά στους αντιδραστήρες του και το νερό ψύξης μολύνθηκε και άρχισε να διαρρέει.

Ο πρωθυπουργός, Yoshihide Suga, είπε ότι η απελευθέρωση του νερού είναι η πιο ρεαλιστική επιλογή και ότι η απόρριψη του είναι αναπόφευκτη για τον παροπλισμό του εργοστασίου της Φουκουσίμα, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια του και να αποτρέψει τις φημολογούμενες καταστροφές.

Ο διαχειριστής του εργοστασίου, η Tokyo Electric Power, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, λένε ότι το τρίτιο, το οποίο δεν είναι επιβλαβές σε μικρές ποσότητες, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό, αλλά επιλεγμένα ραδιονουκλεΐδια μπορούν να μειωθούν σε επίπεδα που να επιτρέψουν την απελευθέρωση.

Μερικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η μακροπρόθεσμη επίδραση στη θαλάσσια ζωή από την έκθεση σε χαμηλές δόσεις σε τόσο μεγάλους όγκους νερού είναι άγνωστη.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει την ασφάλεια του νερού αποκαλώντας το «επεξεργασμένο» όχι «ραδιενεργό», παρόλο που τα ραδιονουκλίδια μπορούν να μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα, όχι στο μηδέν. Η ποσότητα ραδιενεργών υλικών που θα παραμείνει στο νερό είναι επίσης άγνωστη.

Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο που υιοθετήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς, η TEPCO θα αρχίσει να απελευθερώνει το νερό σε περίπου δύο χρόνια μετά την κατασκευή μιας εγκατάστασης και τη σύνταξη σχεδίων απελευθέρωσης που τηρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr