NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

14,8 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα 2021-2027

14,8 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα 2021-2027

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση επί της πρότασης κανονισμού για τη θέσπιση του διαστημικού προγράμματος 2021-2027 της ΕΕ («το πρόγραμμα»). Πρόκειται για επακόλουθο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε ανοίγει ο δρόμος για ταχεία έγκριση του σχεδίου κανονισμού σε δεύτερη ανάγνωση.

Όπως τόνισε ο Manuel Heitor, υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας, «η ΕΕ εκτιμά ότι οι διαστημικές δραστηριότητες αποτελούν μοχλό για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Το νέο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά μας στη νέα διαστημική οικονομία και τη διαστημική κυριαρχία της ΕΕ. Θα τονώσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και τη μετάβαση προς ένα πράσινο και ψηφιακό οικονομικό μοντέλο».

Ο κανονισμός θα εξασφαλίσει:

  • υψηλής ποιότητας, ενημερωμένα και ασφαλή διαστημικά δεδομένα και υπηρεσίες·
  • περισσότερα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από τη χρήση αυτών των δεδομένων και υπηρεσιών, όπως μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ·
  • μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτονομία της ΕΕ·
  • ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ ως ηγετικού παράγοντα στον διαστημικό τομέα.

Αυτό θα το επιτύχει:

  • απλουστεύοντας και βελτιώνοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα της διαστημικής πολιτικής·
  • παρέχοντας επαρκή προϋπολογισμό για τον τομέα του διαστήματος ώστε να μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει και να βελτιώσει τα υφιστάμενα διαστημικά εμβληματικά προγράμματα όπως το EGNOS, το Galileo και το Copernicus καθώς και να παρακολουθεί τους διαστημικούς κινδύνους στο πλαίσιο της συνιστώσας «διαστημικής επιτήρησης» (SSA) και να εξασφαλίζει στις εθνικές αρχές την πρόσβαση σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM)·
  • θεσπίζοντας τους κανόνες για τη διακυβέρνηση του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ·
  • εναρμονίζοντας το πλαίσιο ασφάλειας του διαστημικού προγράμματος.

Επόμενα στάδια

Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ των συννομοθετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση τον Απρίλιο του 2021. Κατόπιν αυτού, ο κανονισμός θα θεωρηθεί ότι έχει εγκριθεί και τυπικά. Θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr