NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα φτιάξει δικό της

Η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα φτιάξει δικό της
20_04_2021 | 10:52 20_04_2021 | 10:53
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Ρωσία θα αποσυρθεί από το έργο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) το 2025 και θα ενημερώσει τους ξένους εταίρους της για την απόφαση, όπως αναφέρουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάσει δηλώσεων ανώτερου αξιωματούχου.

Ο ISS, που ξεκίνησε το 1998 από τις ρωσικές και τις αμερικανικές διαστημικές υπηρεσίες, αποτελεί έναν σπάνιο τομέα συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων τους. Ωστόσο, ο ISS, που λειτουργεί συνεχώς για περισσότερα από 20 χρόνια, αναμένεται να αποσυρθεί περίπου το 2030.

Την περασμένη Δευτέρα, καθώς η Ρωσία γιόρτασε την 60η επέτειο της εκτόξευσης που έκανε τον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε μια νέα στρατηγική διαστημικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, σε προηγούμενα σχόλια που προβλήθηκαν την Κυριακή στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Rossia 1, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ αποκάλυψε σχέδια για «να ενημερωθούν με ειλικρίνεια οι ξένοι εταίροι μας για την απόσυρσή μας από τον ISS από το 2025.»

«Χρειαζόμαστε τεχνική επιθεώρηση στο σταθμό για να αποφύγουμε κινδύνους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε το γραφείο του Μπόρισοφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα πάρουμε μια απόφαση με βάση τα αποτελέσματα και θα ενημερώσουμε τους συνεργάτες μας», πρόσθεσε.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos σημείωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό της σταθμό σε τροχιά μετά τη λήξη διεθνών συμφωνιών για τη χρήση του ISS το 2024, σύμφωνα με το Interfax.

«Έχουμε το 2024 ως συμφωνημένο χρονικό όριο με τους συνεργάτες μας για το έργο του ISS. Μετά από αυτό, οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την τεχνική κατάσταση των ενοτήτων του σταθμού, οι οποίες έχουν ως επί το πλείστον φτάσει τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη ενός εθνικού τροχιακού σταθμού επόμενης γενιάς», σημείωσε η Roscosmos.

Αναφερόμενος σε μια ανώνυμη πηγή βιομηχανίας, η Interfax ανέφερε ότι ο νέος διαστημικός σταθμός της Ρωσίας θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr