NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Οι επιστήμονες βιοεκτύπωσαν πάγκρεας που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον διαβήτη

Οι επιστήμονες βιοεκτύπωσαν πάγκρεας που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον διαβήτη
21_04_2021 | 12:37 21_04_2021 | 12:38
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Μια εταιρεία ανέπτυξε πρόσφατα ένα νέο σύστημα ικανό να εκτυπώσει βιολογικό ιστό μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα - δημιουργώντας ένα πιθανό μέσο για την καταπολέμηση του διαβήτη, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου που κοινοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL's).

Με την ονομασία Readily3D, η τεχνολογία της εταιρείας έχει δει εκτεταμένη χρήση σε ένα ευρωπαϊκό έργο μεγάλης κλίμακας για τη δημιουργία ενός ζωντανού μοντέλου του ανθρώπινου παγκρέατος - το οποίο θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τη δοκιμή νέων φαρμάκων. Κάποτε, η τεχνολογία βιολογικής εκτύπωσης μπορεί ακόμη και να παρέχει βιώσιμα όργανα μεταμόσχευσης.

Η ροή σχεδιασμού ενός τρισδιάστατα εκτυπωμένου παγκρέατος ξεκινά ως ένα διαφανές σχήμα στην οθόνη του υπολογιστή - δημιουργώντας ένα μικροσκοπικό ψηφιακό αντίγραφο του ανθρώπινου παγκρέατος. Χρειάζονται μόνο 30 δευτερόλεπτα για να εκτυπωθεί ο ιστός. Αυτό το επίτευγμα έγινε εφικτό μέσω της χρήσης μιας νέας τεχνολογίας που εφευρέθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Φωτονικών Συσκευών (LAPD) του EPFL και στη συνέχεια εξελίχθηκε από την Readily3D.

Αυτή η τεχνολογία επιλέχθηκε πρόσφατα για την πρωτοβουλία Enlight που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, της οποίας ο στόχος περιλαμβάνει την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου - και ζωντανού - μοντέλου του ανθρώπινου παγκρέατος για τον έλεγχο των διαβητικών φαρμάκων.

Το πάγκρεας είναι ένα κρίσιμο όργανο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι. Κάνει πολλή δουλειά, όπως η παραγωγή διττανθρακικών και ενζύμων που απαιτούνται για την πέψη, και εκκρίνει επίσης ένα φάσμα ορμονών όπως η ινσουλίνη - ένα κρίσιμο μέσο για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει παγκρεατική νόσος, σύντομα ακολουθεί ο διαβήτης, καθώς τα κατεστραμμένα κύτταρα δεν είναι ικανά να παράγουν την ινσουλίνη που απαιτείται για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη - 60 εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν στην Ευρώπη. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν αυτής. Ως η δεύτερη κύρια αιτία ακρωτηριασμού (από ατυχήματα), ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής κατά εννέα φορές. Η ασθένεια είναι επίσης η νούμερο ένα αιτία τύφλωσης μεταξύ των ενηλίκων.

Αλλά με το τρισδιάστατα εκτυπωμένο πάγκρεας, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία του διαβήτη - ένα προφανές όφελος για τη δημόσια υγεία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr