NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΗΠΑ: Αφήνουν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα για τα F-35, λόγω των S-400

ΗΠΑ: Αφήνουν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα για τα F-35, λόγω των S-400
Φωτογραφία: aeroman3
22_04_2021 | 11:10 22_04_2021 | 11:12
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επισήμως την Τουρκία ότι απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ουάσιγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Lightning II το 2019, αφότου η χώρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι Τούρκοι εργολάβοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά για το τζετ πέμπτης γενιάς, παρά την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα και την εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Προεδρία της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB) τον Δεκέμβριο.

Η Jessica R. Maxwell, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σημείωσε πως «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα F-35 και η Τουρκία έχει ανασταλεί από το πρόγραμμα. Προχωρούμε με τη διαδικασία της επίσημης αφαίρεσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2019».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, σε μια εξέλιξη που έχει κοινοποιηθεί στην Άγκυρα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 F-35, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να παραδώσουν τέσσερα ολοκληρωμένα αεροσκάφη μετά την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr