NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πιθανή μια συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Πιθανή μια συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή

Μια παγκόσμια συμφωνία που θα αναθεωρήσει τον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών είναι πιθανό να παρουσιαστεί φέτος, όπως δήλωσε αξιωματούχος που επιβλέπει τις συνομιλίες, καθώς η Ιρλανδία ζήτησε οποιαδήποτε συμφωνία να μπορεί να λειτουργήσει για τις μικρές χώρες και να επιτρέψει τον φορολογικό ανταγωνισμό.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συντονίζει συνομιλίες μεταξύ 140 χωρών και στοχεύει στην επίτευξη συναίνεσης έως τα μέσα του 2021, κάτι που ενισχύεται από την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, με στόχο έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

«Υπάρχει μια δυναμική, υπάρχει μια νέα δυναμική που είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε ένα ψήφισμα» δήλωσε ο επικεφαλής φορολογικών θεμάτων του ΟΟΣΑ, Pascal Saint-Amans, σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

Ο Saint-Amans είπε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 τον Ιούλιο θα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και ότι εάν κάποια θέματα παραμείνουν εκκρεμή, σίγουρα θα υπάρξει συμφωνία πριν οι ηγέτες του G20 συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Η Ιρλανδία είναι μία από τις χώρες που ενδέχεται να χάσουν περισσότερο από έναν τέτοιο φόρο, με μεγάλες πολυεθνικές όπως η Facebook, η Google και η Apple - που προσελκύονται από τον φορολογικό συντελεστή 12,5% - να αντιπροσωπεύουν άμεσα περίπου μία στις οκτώ θέσεις εργασίας στην οικονομία της χώρας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe, δήλωσε ότι η Ιρλανδία έχει δεσμευτεί να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά και πως τα όσα βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις του για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών.

Είπε ότι οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν στις πολιτικές αρχές που θα διέπουν ένα τέτοιο σύστημα και θα πρέπει να σέβονται χώρες όπως η Ιρλανδία που χρησιμοποιούν το φόρο για να προσελκύσουν θέσεις εργασίας και μεγάλες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr