NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Ένας πειραματικός εξωσκελετός αυξάνει την ταχύτητα περπατήματος κατά 40%

Ένας πειραματικός εξωσκελετός αυξάνει την ταχύτητα περπατήματος κατά 40%
27_04_2021 | 16:56 27_04_2021 | 16:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αναπτύσσουν ένα πρωτότυπο εξωσκελετό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περπατήσουν γρηγορότερα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα άλλο περίεργο gadget, αλλά έχει σχεδιαστεί για σοβαρό σκοπό: να βοηθήσει εκείνους των οποίων το βάδισμα επιβραδύνεται λόγω ηλικίας ή αναπηρίας.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να περπατούν πιο αργά. Μέρος αυτού σχετίζεται με το ότι συνειδητοποιούν πως δεν έχει νόημα να βιαστούν, αλλά υπάρχει επίσης και η γήρανση, που επηρεάζει τον συγκεκριμένο τομέα. Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που πάσχουν από διάφορες ασθένειες περπατούν πιο αργά από ό, τι θα ήθελαν.

Για να το ξεπεράσει αυτό, η ομάδα του Στάνφορντ εργάζεται πάνω σε μια ιδέα εξωσκελετού που τροφοδοτείται με ενέργεια και που μπορεί να συνεισφέρει μέρος της σωματικής προσπάθειας, επιτρέποντας στον χρήστη να κινηθεί πιο γρήγορα. Όταν ολοκληρωθεί, η συσκευή θα ταιριάζει γύρω από το πόδι και μέσα σε ένα παπούτσι για τρέξιμο, επιτρέποντας σε αυτόν που την φοράει να επιλέξει μια προτιμώμενη ταχύτητα περπατήματος.

Επί του παρόντος, ο εξωσκελετός είναι ένας εξομοιωτής, δηλαδή μια πειραματική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται σε διάδρομο. Καθώς ο φορέας περπατά, ο εξωσκελετός ενεργεί σαν μηχανικός μυς, βάζοντας λίγο δύναμη σε κάθε βήμα, τραβώντας τη φτέρνα προς τα πάνω και πιέζοντας τα δάχτυλα προς τα κάτω. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα περπατήματος του χρήστη κατά περίπου 40 τοις εκατό, κάτι που ήταν απροσδόκητο.

Για τις δοκιμές, ζητήθηκε από 10 νέους, υγιείς ενήλικες να περπατήσουν με πέντε διαφορετικούς τρόπους με κανονικά παπούτσια και μετά με τον εξωσκελετό ενεργοποιημένο και απενεργοποιημένο, σε τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι δύο τρόποι βελτιστοποιούν την ταχύτητα και την απόδοση αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος ήταν μια εικονική κατάσταση που λειτουργούσε ως έλεγχος.

Καθώς περπατούσαν στον διάδρομο, ο αλγόριθμος προσάρμοζε τις ρυθμίσεις στον εξωσκελετό, βελτιστοποιώντας τον για πάνω από 150 γύρους. Ενώ η ταχύτητα αυξήθηκε κατά περίπου 40 τοις εκατό, η ενεργειακή απόδοση αυξήθηκε μόλις κατά περίπου δύο τοις εκατό, αλλά η απόδοση δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος για τον πρώτο γύρο δοκιμών.

Ο άμεσος στόχος είναι να καταστεί το πρωτότυπο πιο αποτελεσματικό και άνετο. Τελικά, θα είναι σε θέση να παράγει έναν εξωσκελετό που θα μπορεί να λειτουργήσει μόνος του και να φορεθεί από ηλικιωμένους. Αυτή η πιο προηγμένη έκδοση όχι μόνο θα βελτιώσει στην ταχύτητα περπατήματος, αλλά και στην ανακούφιση του πόνου από υπερφορτωμένες αρθρώσεις ή ανισορροπία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr