NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Τουρισμός
ανάγνωση

Καταλύτης ταχείας καύσεως ο τουρισμός για την οικονομία της Ελλάδας

Καταλύτης ταχείας καύσεως ο τουρισμός για την οικονομία της Ελλάδας

Στον τουρισμό εναποθέτει τις ελπίδες της η Ελλάδα προκείμενου να αναχαιτίσει το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών δεκαπλασιάστηκε σχεδόν το 2020, γεγονός που οφείλεται στη συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αποτέλεσμα του περιορισμού στις μετακίνησης, της αναστολής της λειτουργίας του τουριστικού κλάδου, της επακόλουθης πτώσης των τουριστικών εισπράξεων κατά 76,2%, όπως έγραψε χτες το epixeiro.gr

Πώς η οικονομία έφτασε έως εδώ

Σύμφωνα με σημερινή μελέτη της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2020 κατέγραψε έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ στα 11,1 δισ., έναντι 1,5% 2019 στα 2,7 δισ. Το γεγονός αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στη συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, κατά 65,5%, ως αποτέλεσμα του περιορισμού στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας, της αναστολής της λειτουργίας του τουριστικού κλάδου, για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους, και της επακόλουθης πτώσης των τουριστικών εισπράξεων κατά 76,2%.

Στην παραδοσιακή περίοδο αιχμής της τουριστικής κίνησης, δηλαδή στο διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου του 2020, ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας δεν ακολούθησε το εποχικό πρότυπο. Το 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεονάσματα, πρωτίστως, λόγω των καλών επιδόσεων του τουρισμού και του πλεονασματικού ισοζυγίου υπηρεσιών. Τους αντίστοιχους μήνες του 2020, ωστόσο, το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα ήταν ελλειμματικό εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που ήταν σε εφαρμογή και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τις περιορισμένες ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Πώς θα μπουν στην αγορά χρήματα από τον τουρισμό

Η ανάκαμψη των εισπράξεων στον τουρισμό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες προέλευσης του εισερχόμενου τουρισμού. Επίσης και από τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που δρομολογούνται στη χώρα. Η άνοδος των επενδύσεων, επίσης συνδέεται και με την εισροή των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών και, επομένως, σε επιβάρυνση του εμπορικού ισοζυγίου.

Απόβαση επενδυτών

Brown Hotels, Ficus Investments, Zoia Fund, Casa Alta, Selina αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των ξενοδοχείων κυρίως σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη έγραψε σε πρόσφατο δημοσίευμα το epixeiro.gr ενώ στην ελληνική αγορά εισέρχεται και η Fattal Leonardo Hotel & Resorts «ταράσσοντας» τα νερά, όπως σε Κω, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Κω και Σαντορίνη.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Ανοίγουν στις 20 Μαΐου οι ρεσεψιόν δύο μεγάλων πέντε αστέρων ξενοδοχειακών μονάδων του Summer Senses Luxury Resort στην Πάρο και της μονάδας Kalesma Mykonos. Τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί και το Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης, κατά την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το ξενοδοχείο Argo Suites στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση του Esperia Palace στο κέντρο της Αθήνας το οποίο θα μετονομαστεί σε NYX Esperia Athens by Leonardo.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr