NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πρόστιμο 28 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν σε τραπεζικό καρτέλ

Πρόστιμο 28 εκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν σε τραπεζικό καρτέλ
28_04_2021 | 16:34 28_04_2021 | 16:35
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 28.494.000 ευρώ στην Bank of America Merrill Lynch, την Crédit Agricole και την Credit Suisse, για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Deutsche Bank δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ στην Επιτροπή.

Η εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Σήμερα εκδώσαμε απόφαση εναντίον της Bank of America Merrill Lynch, της Crédit Agricole, της Credit Suisse και της Deutsche Bank, των οποίων οι traders συνεργάστηκαν σε εμπορικές στρατηγικές, αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες και συντονίστηκαν στις τιμές.

Η συμπεριφορά των επενδυτικών τραπεζών περιόρισε τον ανταγωνισμό σε μια αγορά στην οποία τα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αγοράζουν και πωλούν τακτικά ομόλογα για λογαριασμό των επενδυτών και των συνταξιούχων τους. Η σύμπραξη έβλαψε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η σημερινή απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Επιτροπή δεν θα ανεχθεί κανενός είδους αθέμιτης συμπεριφοράς».

Οι τέσσερις επενδυτικές τράπεζες συμμετείχαν σε ένα καρτέλ μέσω μιας βασικής ομάδας εμπόρων που εργάζονταν στα τμήματα των ομολόγων SSA USD, οι οποίοι ήταν σε τακτική επαφή μεταξύ τους.

Μαζί με προηγούμενες υποθέσεις που αφορούσαν σε καρτέλ που επηρεάζουν την εμπορία χρηματοπιστωτικών μέσων, η σημερινή απόφαση, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «δείχνει ότι η Επιτροπή παραμένει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr