NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

11th Annual Capital Link Sustainability Forum: Η Ανάπτυξη Ξεκινά από την Περιφέρεια​​

11th Annual Capital Link Sustainability Forum: Η Ανάπτυξη Ξεκινά από την Περιφέρεια​​
28_04_2021 | 17:12 28_04_2021 | 17:13
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Επιχειρηματικά Νέα

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το "11th Annual Capital Link Sustainability Forum" με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία”, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. H Capital Link για 11η χρονιά παρουσίασε ένα πανόραμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, εντάσσοντας την κοινωνική πρόοδο ως βασική στρατηγική και «φωτίζοντας» τις απαραίτητες συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εν μέσω πανδημίας.

Το διήμερο συνέδριο είχε ένα πρόγραμμα μεστό, ποιοτικό, υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ένα συνέδριο που κάλυψε όλα τα σημαντικά θέματα και πρωτοβουλίες που συντελούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό και Οικονομικό Μετασχηματισμό.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με συζήτηση των παρακάτω θεμάτων. Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών:

  • Η Αναμόρφωση της Αθήνας και του Πειραιά - Δημιουργώντας Μια Νέα Ποιότητα Ζωής
  • Η Ανάπτυξη Ξεκινά από την Περιφέρεια

Η Αναμόρφωση της Αθήνας και του Πειραιά - Δημιουργώντας Μια Νέα Ποιότητα Ζωής

Συντονιστής: κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner - Bernitsas Law Firm

Ομιλητές :

  • κ. Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Δήμος Πειραιά
  • κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, Γενικός Γραμματέας, Δήμος Αθηναίων
  • κ. Μιχάλης Αναστασόπουλος, Executive Legal Advisor - Dimand S.A.
  • κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Chief Executive Officer - Noval Property
  • κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, Chief Investments Officer - Prodea Investments

O κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner - Bernitsas Law Firm, τόνισε: “Η πανδημία και η οικονομική και κοινωνική κρίση που πυροδοτήθηκαν εξ αιτίας της επέτειναν την ανάγκη δημιουργίας εμβληματικών, περιβαλλοντικά φιλικών υποδομών και ανοικτών προσβάσιμων χώρων περιπάτου, αθλήσεως και αναψυχής για τους πολίτες.

Στο πάνελ για την "Αναμόρφωση της Αθήνας και του Πειραιά: Δημιουργώντας μια νέα ποιότητα ζωής" συμμετείχαν από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης Τσιατσιάμης και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης. Ανέπτυξαν τα προγράμματα και τα σχέδια που θα προωθήσουν στους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό, πράσινο δομημένο περιβάλλον, όπου θα ασκούνται επιχειρηματικές καινοτόμες δραστηριότητες όπως είναι ήδη το "Athens Digital Lab" και το "Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη" που δραστηριοποιείται στον Πειραιά. Καινούργια φιλόδοξα έργα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του Λόφου του Στρέφη στην Αθήνα και την ανάπτυξη και την ανάδειξη του Πύργου "φάντασμα" στον Πειραιά.

Στο panel συμμετείχαν επίσης οι κύριοι Θανάσης Καραγιάννης, Chief Investments Officer της Prodea και Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property, εκπροσωπώντας τις δύο μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Μίλησαν για τα πρωτοποριακά έργα που προωθούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η Dimand, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων (developer) με πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα εκπροσωπήθηκε από το νομικό σύμβουλο Μιχάλη Αναστασόπουλο που αναφέρθηκε στις συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για έργα που θα αποτελούν σημείο αναφοράς.

Εντυπωσιακή ήταν η σύγκλιση απόψεων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας μεταξύ τους.”

O κ. Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Δήμος Πειραιά, τόνισε:

«Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους: ο δρόμος του Πειραιά»

“Το σημαντικό συνέδριο του Capital Link για τη βιώσιμη ανάπτυξη συμπίπτει με τον εορτασμό «της Διεθνούς ημέρας της Μητέρας Γης», αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Δήμο Πειραιά με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας Γιάννη Μώραλη εδώ και αρκετά χρόνια καταρτίσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμων αστικών παρεμβάσεων.

Aξιοποιούμε αποτελεσματικά κοινοτικούς και εθνικούς πόρους άνω των 200 εκ. Ευρώ, ενώ σχεδιάζουμε δράσεις για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο. Πυξίδα μας 8 θεμελιώδεις στρατηγικές προτεραιότητες κυρίως για: τη γαλάζια ανάπτυξη και καινοτομία, με επίκεντρο τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το ευ ζην, την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, την αειφορία στην ενέργεια και το κλίμα, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κυκλική οικονομία, με έμφαση στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Στηρίζουμε ενεργά τις ιδιωτικές επενδύσεις που ισχυροποιούν την οικονομία, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στην πόλη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αιχμές το Λιιμάνι, την περιοχή του Αγίου Διονύσιου στον Παπαστράτο και την ανακατασκευή μετά από δεκαετίες του Πύργου του Πειραιά, προωθούμε υπεύθυνες επενδύσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Εμβληματικού χαρακτήρα είναι η μεγάλη βιοκλιματική ανάπλαση στο Μικρολίμανο που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα και κυριολεκτικά μεταμορφώνει μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πόλης, για να πάρει σειρά η μεγάλη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής.

Η ολοκλήρωση των μεγαλόπνοων συγκοινωνιακών έργων του Μετρό και του Τραμ, η προώθηση της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού από το Ν. Φάληρο στον Πειραιά, η κατασκευή των νέων Δικαστηρίων και του μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στην πόλη.

Mε την καθιέρωση του “Blue Growth”, τη δημιουργία του “Βlue Lab” - με εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά τη

διάρκεια της πανδημίας, του Κέντρου Στήριξης Επιχειρήσεων, του Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας, του Αναπτυξιακού Οργανισμού και την ενίσχυση του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων, o Πειραιάς εξελίσσεται ταχύτατα σε ένα σύγχρονο hub επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, Γαλάζιας και Πράσινης Ανάπτυξη για όλους.

Υλοποιούμε και προγραμματίζουμε στρατηγικές αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις σε όλες τις γειτονίες του Πειραιά, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν μένει πίσω. Ενισχύουμε τη Δημοτική συγκοινωνία, την ηλεκτροκίνηση και την ποδηλασία ώστε να περιορίσουμε την χρήση των ΙΧ, δημιουργώντας για πρώτη φορά ποδηλατοδρόμους και εφαρμόζοντας την ελεγχόμενη στάθμευση, με έμφαση στην προσβασιμότητα όλων των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ. Παράλληλα, επιταχύνουμε την κατασκευή νέων σχολείων, το ανοικτό κέντρο εμπορίου και τη δημιουργία πράσινων και πολιτιστικών διαδρομών, ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών. Ο Πειραιάς, με επιμονή και σκληρή δουλειά, μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη προόδου και αλληλεγγύης, που ισχυροποιείται οικονομικά και εξασφαλίζει μια νέα ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, Γενικός Γραμματέας, Δήμος Αθηναίων, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η Αθήνα αλλάζει μέσα από μια σειρά μεγάλων και μικρών έργων ανάπλασης, εξυγίανσης και υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Δημοτική Αρχή. Η πόλη γίνεται πιο ανθρώπινη για τους κατοίκους της, πιο υποστηρικτική για τους επαγγελματίες και πιο ελκυστική για τους επισκέπτες της.

Προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνει το έργο της Διπλής Ανάπλασης, βασικά έργα της οποίας αφορούν την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού, τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, το αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ, εντευκτήριο, χώρο αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης. Με το νέο πάρκο-τοπόσημο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους με τον Λυκαβηττό και το Πάρκο Ελευθερίας. Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργούνται: γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ., 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα, χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ., σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Στον Λόφο του Λυκαβηττού εκτελείται ήδη έργο για την αντιπλημμυρική του προστασία του με προϋυπολογισμό ύψους 1,5 εκ. €, ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γύρω περιοχές από τις πλημμύρες. Επίσης έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου του Λυκαβηττού, την συντήρηση και την ανάπλαση του πλατώματος του λόφου. Τα τελευταία μπορούν να γίνουν πράξη χάρη στη συμφωνία Δήμου - ΕΤΑΔ για τη μίσθωση του χώρου από τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα εκτελείται ήδη έργο αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Κήπου, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργολαβίες για το Πράσινο (ύψους 37 εκ. €), για τα πεζοδρόμια (24 εκ. €), για τους κοινόχρηστους χώρους – πλατείες (9 εκ. €) καθώς και να δημοπρατηθεί μεγάλο έργο ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου (περίπου10 εκ. €).

Επίσης έχει δρομολογηθεί η Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου (έργο ύψους σχεδόν 1,9 εκ. €), σύμφωνα με μελέτη που έχει προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Συγχρόνως ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, ώστε να υλοποιήσει έργο ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα και δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.

Σχετικά με το κτιριακό απόθεμα του Δήμου, έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα με συνολικό Π/Υ πάνω από 40 εκ. €. για την αναβάθμιση κτηρίων και σχολείων του Δήμου

Τέλος η αναβάθμιση και επέκταση των ψηφιακών εφαρμογών του Δήμου (90 στο σύνολο) αποτελεί έργο πρώτης γραμμής καθώς ποιότητα ζωής είναι να εξυπηρετείσαι από το σπίτι σου.»

O κ. Μιχάλης Αναστασόπουλος, Executive Legal Advisor - Dimand S.A., τόνισε: “Η ανάπλαση των περιοχών και η ποιότητα ζωής των κατοίκων αποτελεί στρατηγική επιλογή της DIMAND στο χώρο του real estate στην Ελλάδα.

Η DIMAND ξεπέρασε πλέον ως αυτονόητη την επιλογή των πρώτων πράσινων κτιρίων στη Χώρα και των πράσινων πιστοποιημένων επενδύσεων και έχει ήδη περάσει στην στρατηγική της ανάπλασης των ευρύτερων περιοχών όπου βρίσκονται τα κτίρια και όπου γίνονται οι επενδύσεις.

Ο Ελαιώνας, θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα προγραμμάτων ανάπλασης, καθώς θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας της πόλης της Αθήνας. Οι σχετικές δράσεις πρέπει να συνδυαστούν με επενδυτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις που θα σέβονται την ευρύτερη περιοχή υποδοχής τους. Ήδη το παράδειγμα του Αγίου Διονυσίου στο Δήμο Πειραιά διαφαίνεται πετυχημένο.

Το νομοθετικό πλαίσιο των αναπλάσεων μάλλον δεν βοήθησε στην υλοποίηση αντίστοιχων μεγάλων προγραμμάτων.

Πρέπει να καλλιεργηθεί στους επενδυτές περιβαλλοντική συνείδηση, ενόψει των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πόλεις μας πρέπει να είναι βιώσιμες, είτε υπό συνθήκες κανονικότητας είτε υπό συνθήκες πανδημίας ή οικονομικών κρίσεων.”

O κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Chief Executive Officer - Noval Property, τόνισε ότι οι αστικές αναπλάσεις συνιστούν επιτυχημένες παρεμβάσεις όταν καταφέρνουν να διατηρήσουν ποικίλες χρήσεις γης στην περιοχή όπου εφαρμόζονται, εντάσσονται αρμονικά και ενσωματώνονται λειτουργικά στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική και παρέχουν ισότιμη πρόσβαση προς όλους. Παράλληλα, κατά την κατασκευή πράσινων κτηρίων, όπως για παράδειγμα στα κτήρια The Orbit και Butterfly που ανέπτυξε η Noval Property στην Αθήνα (πιστοποιημένα κατά LEED σε επίπεδο Platinum και Gold αντίστοιχα), εφαρμόζονται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με σκοπό τη βέλτιστη χρήση υλικών από ανακύκλωση, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργία φυτεμένων δωμάτων και πράσινων τοίχων, προκειμένου να εξασφαλίζονται συνθήκες άνετης διαβίωσης στους χρήστες με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση.

Μέσω των έργων ανάπτυξης που υλοποιεί η Noval Property, στοχεύει στην αναζωογόνηση της ζωής της γειτονιάς και την εισαγωγή χρήσεων που προσελκύουν επισκέπτες από άλλες περιοχές. Ο εμπορικός πόλος στο River West ωφελεί την γύρω περιοχή που συγκεντρώνει κυρίως βιομηχανικές χρήσεις, προσφέροντας τόνωση της τοπικής οικονομίας και αισθητική αναβάθμιση. Η ανάπλαση του ακινήτου της Noval Property στην οδό Πειραιώς, θα αποτελέσει έργο μικτών χρήσεων και ευελπιστεί να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό πόλο μητροπολιτικής εμβέλειας σε συνέργεια με τα παρακείμενα Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα έργα αστικών αναπλάσεων και πράσινων κτηρίων της Noval Property επιχειρούν παρεμβάσεις σε τμήματα πόλεων στοχεύοντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και συνολική πολεοδομική- κοινωνική -οικονομική ανάταξή τους. Υποστηρίζουν το σχεδιασμό των Δήμων, αυξάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον, ενθαρρύνουν το άνοιγμα του ιδιωτικού αστικού χώρου προς τους κατοίκους, εφαρμόζουν έξυπνη διαχείριση των υποβαθμισμένων κτηρίων ώστε η επανάχρησή τους να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση των

πόλεων. Τέλος, στοχεύουν στη δημιουργία κουλτούρας ουσιαστικής συνεργασίας με την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

O κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, Chief Investments Officer - Prodea Investments, αναφέρθηκε σε επενδύσεις της Prodea σε ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και ακινήτων άνω των 145εκ από τα οποία σχεδόν 100εκ στην Αθήνα και το υπόλοιπο στον Πειραιά.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν δωρεά στον Δήμο Αθηναίων για μελέτες και έργα στο Λόφο Στρέφη, καθιστώντας την κορυφογραμμή πιο ασφαλή για τους επισκέπτες και όλο το λόφο προσβάσιμο και χρηστικό για όλους τους κατοίκους και τος οικογένειες τους.

Ο κύριος Καραγιάννης περιέγραψε επιπλέον έξι σημαντικά έργα ανάπλασης στα οποία συμμετέχει η Prodea και τα οποία συμπεριλαμβάνουν την ανακαίνιση του Σαρόγλειου στην πλατεία Ομόνοιας και μετατροπής του σε ξενοδοχείο Moxy by Marriott, την ανακαίνιση διατηρητέου κτηρίου και μετατροπή του στα γραφεία της εταιρείας στο παλιό εμπορικό τρίγωνο δίνοντας και πάλι ζωή στην περιοχή και δημιουργώντας το πρώτο Well certified κτήριο στην Ελλάδα, καθώς και την ανάπλαση του ιστορικού Πύργου του Πειραιά σε ένα μοντέρνο πράσινο κτήριο που θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα καταστεί ένα σημαντικό τοπόσημο της περιοχής.

Οι επεμβάσεις και αναπλάσεις της Prodea έχουν πολλαπλασιαστικό οικονομικό χαρακτήρα, βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και χρηστών των κτηρίων και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα παλαιού κτηριακού αποθέματος μετατρέποντας το σε μοντέρνα κτήρια πολλαπλών χρήσεων και ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους.

Η Ανάπτυξη Ξεκινά από την Περιφέρεια

Συντονίστρια: κα. Αναστασία Δρίτσα, Partner, Competition Law | eCommerce & digital markets - Kyriakides Georgopoulos Law Firm

Ομιλητές:

  • κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  • κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων
  • κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) & Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
  • κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Dr. Σωτήρης Καπέλλος, Operation and Development Director, BoD member - ELPE Renewable Energy Sources SA - Hellenic Petroleum S.A.

Η κα. Αναστασία Δρίτσα, Partner, Competition Law | eCommerce & digital markets - Kyriakides Georgopoulos Law Firm, συντονίστρια του πάνελ, καλωσορίζοντας τους ομιλητές ανέφερε τα εξής: «Ιδίως μετά την πανδημία, όλη η χώρα αναμένει την εισροή των δεκάδων δις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθεί υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων, σε τομείς καθοριστικούς όπως των ΑΠΕ, τουρισμού, μεταφορών, αγροτοδιατροφικού τομέα. Το πρόγραμμα αυτό, στηρίζεται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά στοχεύει και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών. Στην Ελλάδα επιπλέον το βλέπουμε και σαν ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Οι Περιφέρειες της Ελλάδος προετοιμάζονται ήδη για τα έργα αυτά.

Στο ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στην Περιφέρεια, η απάντηση που δίδεται προτάσσει όχι μόνο την ‘ποσοτική’ διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης (π.χ. αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ή του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αριθμού εργαζομένων κλπ) αλλά μία πιο ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την ‘ποιοτική’ αναβάθμιση της ζωής των τοπικών κοινωνιών όπως π.χ. την ανάπτυξη που προφυλάσσει το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές, την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την βιωσιμότητα των επενδύσεων, την συμπεριληπτικότητα των νέων θέσεων εργασίας (π.χ. γυναίκες, νέοι κλπ), την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης περιλαμβάνει επίσης τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, τα έργα υποδομής, την βελτίωση της ανθεκτικότητας των πόλεων και των χωριών ολόκληρης της Ελλάδος και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους τηλεργαζόμενους πλέον πληθυσμούς που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στην Περιφέρεια.

Κορωνίδα του νέου μοντέλου ανάπτυξης καταλαμβάνουν τα ΑΠΕ (φωτοβολταικά, αιολικά) τα οποία, την μεταληγνιτική εποχή θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας, αποφυγή σπατάλης πόρων/πρώτων υλών και ενέργεια πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.»

O κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

Είναι χαρά και τιμή μου να συμμετέχω στο ενδέκατο Annual Capital Link Sustainability Forum. Συγχαρητήρια για ακόμα μία χρονιά στους διοργανωτές.

Κυρίες και κύριοι.

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε στον τίτλο της συζήτησης του πάνελ, “Η Ανάπτυξη ξεκινά από την περιφέρεια”.

Και θα μου επιτρέψετε να προσθέσω: από την Περιφέρεια θα ξεκινήσει και η Ανάκαμψη.

Μετά από 14 μήνες σκληρής, καθημερινής μάχης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπου οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όλα τα μέτωπα της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας, είμαστε ταυτόχρονα έτοιμοι για την κρίσιμη μάχη της επόμενης ημέρας.

Και αυτό γιατί όλο αυτό το διάστημα, παρά τις νέες ανάγκες και τις νέες προτεραιότητες που δημιούργησε η πανδημία,

όχι μόνο δεν σταμάτησε το έργο μας, αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, σε όλους τους τομείς, από το περιβάλλον, τις υποδομές, την παιδεία και την υγεία, μέχρι τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Και βέβαια παράλληλα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή, με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, διοχετεύουμε 200 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, περίπου 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

Ενισχύουμε επίσης, με 80 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφερειας Κεντρικής Mακεδονίας,

το σύστημα υγείας και όλα τα νοσοκομεία, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και νέες Κλίνες ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας για τη Μακεδονία του 2030.

Έτσι αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες 1.036 μικρά, και μεγάλα έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κυρίες και κύριοι.

Κλείνοντας, επιτρέψτε πολύ σύντομα να αναφερθώ και στην επόμενη ημέρα.

Τα επόμενα χρόνια, περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ τα θα μπουν συνολικά στην ελληνική οικονομία, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση της Ελλάδας. Μία ευκαιρία που πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά σε όλα τα επίπεδα, για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.

Σε αυτή την προσπάθεια οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει στην πράξη πως μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή, ότι είμαστε φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές, όλες οι νέες δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάνε μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Ήδη ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μαζί με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς αλλά και την Επίτροπο Γκάμπριελ, υπογράψαμε Κοινά Σχέδια Δράσης, για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, για την Καινοτομία, για την Εκπαίδευση.

Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων.

Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών.

Το 90% των δράσεων για το Περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας, να κάνουμε το επόμενο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός.

Και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι με πλήρη και κοστολογημένα σχέδια,

με δράσεις και έργα, για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την κυκλική οικονομία, τις πράσινες και ψηφιακές υποδομές, την ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υποδομών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Η πανδημία λοιπόν, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά. Οι ισχυρές, σύγχρονες Περιφέρειες είναι οι ατμομηχανές της Ελλάδας της επόμενης ημέρας. Ευχαριστώ.”

O κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, τόνισε: «Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας είναι μια στρατηγική στήριξης της κοινωνίας. Χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες, ιδέες και καινοτομία, έμφαση στα τοπικά πλεονεκτήματα όλων των επιπέδων, είναι άξονες παρεμβάσεων που ειδικά η Αυτοδιοίκηση προωθεί. Εχει σημασία να μπορούμε να οριοθετούμε δραστηριότητες και αρμοδιότητες, ώστε μαζί με την κοινωνία, να προχωρούμε σε αλλαγές και παρεμβάσεις ουσίας.

Το περιβάλλον και η αστική ζωή, η βιώσιμη κινητικότητα, η αυτάρκεια και η βελτίωση δεικτών ποιότητας ζωής, αποτελούν για την Αυτοδιοίκηση πεδία, στα οποία οφείλει να δράσει περισσότερο.

Ηδη ξεκινήσαμε να βελτιώνουμε τη σχέση του πολίτη με τις δημοτικές υπηρεσίες. Ηδη στηρίξαμε με πολλούς τρόπους την κοινωνία την περίοδο τη πανδημίας. Το ευρύ πεδίο δράσεων, οδηγούν τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, την Αυτοδιοίκηση και ειδικά τους Δήμους, σε συνεχή ανανέωση των πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχει οροφή, δεν υπάρχει όριο, παρά μόνο σκληρή δουλειά και συνεχής προσπάθεια.»

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) & Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα, έχουν αναδείξει πολλά ευάλωτα σημεία για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, καθώς και στο τραπεζικό σύστημα. Βεβαίως, η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών αρχών ήταν καθοριστική για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίση στην πραγματική οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Ελλάδα πρέπει να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης και να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες κατά την περίοδο ανάκαμψης μετά τον COVID-19, με ολοκληρωμένα μέτρα, ειδικά για την υποστήριξη και την απασχόληση των τοπικών επιχειρήσεων, την κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών σε προσιτό κόστος και την υποστήριξη σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με έμφαση σε καθαρές μορφές ενεργειακής απόδοσης.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη συμπεριλάβει 9.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πρόγραμμα υποστήριξης 250 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρηματίες, και διέθεσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση δεξιοτήτων τουλάχιστον 6.000 υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Έχει επίσης χορηγήσει μικροπιστώσεις ύψους 50 εκατομμυρίων και 18 εκατομμύρια για επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία.

Μακροπρόθεσμα, η Περιφέρεια Αττικής θα αναπτύξει σχέδια για μια πιο αποδοτική χρήση των πόρων και πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, ιδίως προωθώντας την κυκλική οικονομία για να διατηρήσει την αξία των αγαθών και των προϊόντων στο υψηλότερο επίπεδο, αποτρέποντας την παραγωγή αποβλήτων και ενθαρρύνοντας την επαναχρησιμοποίηση και τη μετατροπή αποβλήτων σε πόρους. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε «πράσινες» πρωτοβουλίες στην Αττική που όχι μόνο δημιουργούν θέσεις εργασίας και θέτουν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλιματική αλλαγή και βελτιώνουν την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.»

Ο κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε:

«Προτεραιότητες μας η Αναβάθμιση – επέκταση ΒΙΠΕΘ και η Εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου»

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στρατηγικές επιλογές, συστηματική και επίμονη δουλειά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε την επόμενη μέρα της πανδημίας να επανεκκινήσει η τοπική οικονομία με αναπτυξιακούς όρους και προοπτικές.

Για το λόγο αυτό στις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη σε έκταση ΒΙΠΕ σε όλη τη χώρα, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπη, ανθούσα θερμοκοιτίδα βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και έδρα ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών εντός της Βιομηχανικής Ζώνης, όπως και για την επαναλειτουργία των κενών βιομηχανικών κτιριακών κελυφών εντός των ΒΙ.ΠΕ στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, συζητούμε και δημιουργούμε το υπόβαθρο για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προχωρούμε όμως και σε νέες υποδομές που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα της ΒΙΠΕΘ, όπως είναι η νέα είσοδος στο ύψος της Γ΄ Ζώνης. Πρόκειται για το συνδετήριο άξονα της ΒΙΠΕΘ - που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-, με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Ένα έργο που θα διευκολύνει τα μέγιστα τη μεταφορική δραστηριότητα από και προς τη ΒΙΠΕ, ενώ θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση γενικά στο διακομετακομιστικό εμπόριο.

Επιδιώκοντας να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικότερη για τους επενδυτές εγχώριους και ξένους, έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για τη μελέτη εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή του Καλοχωρίου.

Είναι η μεγαλύτερη άτυπη συγκέντρωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό Επιχειρηματικό Πάρκο.

Η Περιφέρεια δημιουργεί συνολικά, ένα φιλικό περιβάλλον για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, που ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte επενδύουν ήδη ή ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι προϊόν της πολυετούς προσπάθειας της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Όπως και το γεγονός ότι στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογράψει ο κ. Τζιτζικώστας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, ήδη δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία μετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.

O Dr. Σωτήρης Καπέλλος, Operation and Development Director, BoD member - ELPE Renewable Energy Sources SA - Hellenic Petroleum S.A., τόνισε: “Το Νοέμβριο 2020 ξεκίνησε στη Δυτική Μακεδονία η κατασκευή του φωτοβολταϊκού έργου συνολικής ισχύος 204,3 MW των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Αυτό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κοζάνης, στην οποία, ως γνωστόν, υλοποιείται το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το 2011-2012 και έφτασε σε ώριμο στάδιο κατασκευής το 2019, όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και έλαβε τιμή αναφοράς πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι μία επένδυση άνω των 130 εκ. ευρώ για την οποία έγινε προσπάθεια μεγιστοποίησης του ελληνικού περιεχομένου της, το οποίο θα ξεπερνά το 35% της αξίας της (εργασία και υλικά). Εκτός αυτού, επιδιώχθηκε η πλειονότητα των 350 εργαζομένων και των κατασκευαστικών εταιρειών να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του νομού Κοζάνης. Η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου 1,5 έτος. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, επιπλέον υπηρεσίες όπως

ενοικίασης οικιών, υπηρεσιών ξενοδοχείων, εστίασης, κατανάλωσης καυσίμων κτλ. συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία. Επίσης, η κατασκευή του έργου θα βελτιώσει τις υποδομές (δρόμοι, προσβάσεις κτλ.) των γειτονικών στο έργο κοινοτήτων.

Το εν λόγω έργο συνεισφέρει στην μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί δραστηριότητα χαμηλού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακος και κατά την λειτουργία του θα παράγει πάνω από 330 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αρκετή για 70.000 νοικοκυριά και συνεισφέρει στην μείωση τουλάχιστον 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακος. Επιπλέον, αντισταθμιστικό ποσό 500 χιλ. ευρώ ανά έτος από τα έσοδα του φωτοβολταϊκού θα αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων στους οποίους εγκαθίσταται, αλλά και στους ίδιους τους Δήμους για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Τέλος, το έργο αυτό αποτελεί σταθμό στην στρατηγική ανάπτυξης των ΑΠΕ του ομίλου ΕΛΠΕ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την εγκατάσταση 300 MW ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2021 και 600 MW το 2025.”

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr