NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ λέει ότι το App Store της Apple παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού

Η ΕΕ λέει ότι το App Store της Apple παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού

Η Apple «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της» στη διανομή εφαρμογών streaming μουσικής μέσω του App Store της, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το προκαταρκτικό μας εύρημα είναι ότι η Apple ασκεί σημαντική ισχύ στην αγορά της διανομής εφαρμογών streaming μουσικής στους κατόχους συσκευών Apple. Σε αυτήν την αγορά, η Apple έχει το μονοπώλιο», τόνισε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της πολιτικής ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα γύρω από το App Store πέρυσι, αφού η πλατφόρμα Spotify διαμαρτυρήθηκε το 2019 για τις συμφωνίες αδειοδότησης που προσφέρει η Apple. Οι συμφωνίες καλούν τους προγραμματιστές εφαρμογών να καταβάλουν προμήθεια 30% για όλες τις χρεώσεις συνδρομών που προέρχονται από το App Store.

Την Παρασκευή, η ΕΕ δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την «υποχρεωτική χρήση του μηχανισμού αγορών εντός εφαρμογής της Apple, που επιβλήθηκε στους προγραμματιστές εφαρμογών streaming μουσικής για τη διανομή των εφαρμογών τους μέσω του App Store της».

Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν είναι, επίσης, σε θέση να ενημερώσουν τους χρήστες για εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να αγοράσουν τις ίδιες εφαρμογές αλλού - ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Apple για την προκαταρκτική της άποψη ότι στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στην αγορά streaming μουσικής, καθώς έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στη διανομή εφαρμογών streaming μουσικής μέσω του App Store», συνοψίζει Κομισιόν.

Σε απάντηση, η Apple είπε ότι «το Spotify έχει γίνει η μεγαλύτερη συνδρομητική μουσική υπηρεσία στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίσαμε σε αυτό». «Για άλλη μια φορά, θέλουν όλα τα οφέλη του App Store, αλλά δεν πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουν τίποτα για αυτό».

Η δήλωση αντιρρήσεων αποτελεί μέρος της επίσημης διαδικασίας σε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα, αλλά δεν ολοκληρώνει την έρευνα. Η Apple πρέπει τώρα να απαντήσει στις ανησυχίες της Κομισιόν είτε γραπτώς είτε μέσω προφορικής ακρόασης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr