NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΕΕ: «Παγώνουν» οι προσπάθειες επικύρωσης της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα

ΕΕ: «Παγώνουν» οι προσπάθειες επικύρωσης της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα
05_05_2021 | 11:42 05_05_2021 | 11:43
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η ΕΕ ανέστειλε τις προσπάθειες επικύρωσης μιας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατ 'αρχήν τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δεν είχε ακόμη λάβει την απαραίτητη έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Προς το παρόν, έχουμε αναστείλει ορισμένες προσπάθειες, διότι είναι σαφές ότι, στην τρέχουσα κατάσταση, με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Κίνας και τους κινεζικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το περιβάλλον δεν ευνοεί την επικύρωση της συμφωνίας» δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί λόγοι της συμφωνίας εξακολουθούν να υπάρχουν, υπάρχει πάντα ασυμμετρία στις σχέσεις με την Κίνα. Αυτή η συμφωνία θα μας βοηθούσε να επιλύσουμε αυτήν την ασυμμετρία».

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Κίνας σε περισσότερα από 30 χρόνια. Το σύνολο των μέτρων, που σχεδιάστηκε σε συντονισμό με τους συμμάχους, στοχεύει τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους και μία οντότητα που πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε δέκα Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων πέντε βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ των οποίων στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Πεκίνο έβαλε, επίσης, στη μαύρη λίστα δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Συνολικά, κυρώθηκαν περισσότερα από 30 άτομα και οντότητες.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ προσπάθησε να διευκρινίσει περαιτέρω τα λόγια του Dombrovskis: «Η συμφωνία πρέπει τώρα να αναθεωρηθεί και να μεταφραστεί νομικά πριν μπορέσει να υποβληθεί για έγκριση και επικύρωση. Ωστόσο, η διαδικασία επικύρωσης της δεν μπορεί να διαχωριστεί από την εξελισσόμενη δυναμική της ευρύτερης σχέσης ΕΕ-Κίνας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Euronews.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τα κινεζικά αντίποινα που επιβάλλονται σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική επιτροπή είναι απαράδεκτα και λυπηρά. Οι προοπτικές για την επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr