NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αναφέρει έκθεση εμπειρογνωμόνων

Η πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αναφέρει έκθεση εμπειρογνωμόνων
12_05_2021 | 15:45 12_05_2021 | 15:47
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Υγεία

Η πανδημία COVID-19, και το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων και της καταστροφής που προκάλεσε, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί από μια «κατάλληλη παγκόσμια απάντηση», ανέφερε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η έκθεση, από το Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response, ανέφερε ότι υπήρχαν όλοι οι πόροι και η τεχνογνωσία για τον έλεγχο του κορονοϊού, αλλά οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτυχαν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά.

Σημείωσε ότι η εμπειρία προηγούμενων πανδημιών θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά.

Τα διεθνή συστήματα και θεσμοί «απέτυχαν να μας προστατεύσουν», κατέληξε η Ellen Johnson Sirleaf, πρόεδρος της επιτροπής και πρώην πρόεδρος της Λιβερίας.

Ο κόσμος «θα είχε αποφύγει την καταστροφή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα» εάν οι ειδικοί είχαν μάθει από προηγούμενες κρίσεις στον τομέα της υγείας, δήλωσε ο Johnson Sirleaf.

Η έκθεση είναι επικριτική για τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κηρυχθεί «Public Health Emergency of International Concern», μια απόφαση που βοήθησε στην επείγουσα δράση από τις κυβερνήσεις.

Για μήνες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία ως έκτακτη ανάγκη, πάρα πολλές χώρες υιοθέτησαν μια προσέγγιση «αναμονής και παρακολούθησης», η οποία φαινόταν λιγότερο δαπανηρή, αντί να αντιμετωπίσουν επιθετικά τον ιό, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ανέλυσε την απόκριση που υπήρξε από 28 χώρες. Διαπίστωσε ότι οι χώρες που αναγνώρισαν την απειλή του COVID-19 νωρίς τα πήγαν πολύ καλύτερα από εκείνες που περίμεναν.

Οι χώρες που «υποτίμησαν την επιστήμη, αρνήθηκαν τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας, καθυστέρησαν τη συνολική δράση και επέτρεψαν στη δυσπιστία να υπονομεύσει τις προσπάθειες» είχαν τα φτωχότερα αποτελέσματα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Η Κίνα και ο ΠΟΥ δέχτηκαν επίσης κριτική στην έκθεση επειδή περίμεναν πολύ καιρό για να πουν ότι ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ ανθρώπων στο Γουχάν και για να προειδοποιήσουν τον κόσμο για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, σημείωσαν οι Financial Times.

Η έκθεση προτείνει «έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό» στο σύστημα, δήλωσε η συμπροεδρεύουσα Helen Clark, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr