NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Α.Μανδρίνος, ΕΞΘ: Πρακτικά κλειστή η πύλη του οδικού τουρισμού

Α.Μανδρίνος, ΕΞΘ: Πρακτικά κλειστή η πύλη του οδικού τουρισμού

«Άγνωστο παραμένει το πότε θα ανοίξουν οι Εύζωνοι, άγνωστο το τι χαρτιά χρειάζονται για να περάσουν οι τουρίστες από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα. Χωρίς σχέδιο ακόμα ο συνεδριακός τουρισμός».

Πίσω από τις εξελίξεις στον συνεδριακό τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα. Χάνει έσοδα από προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις από 2.500 διανυκτερεύσεις 15-17 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη τη στιγμή που τα περιθώρια είναι μηδενικά. Η απουσία πρωτοκόλλων αφήνει τον ανταγωνισμό να δρα υπέρ το δέον. Thessaloniki Convention Bureau και Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης εκλύουν σήματα κινδύνου.

Μιλώντας σήμερα στο epixeiro.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος επεσήμανε τις ελλείψεις στον συντονισμό που υπάρχουν, όταν για μία απόφαση συμμετέχουν πολλοί αρμόδιοι και συναρμόδιοι φορείς, τονίζοντας ότι παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξουν οι Εύζωνοι -η μεγαλύτερη πύλη εισόδου οδικού τουρισμού στην Ελλάδα που συνδέει κεντρικές αρτηρίες, προσθέτοντας πως ακόμα οι τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι χαρτιά χρειάζονται για να περάσουν από τον Προμαχώνα. Ο τρίτος άγνωστος Χ είναι το πώς θα διενεργούνται τα self test για τουρίστες που θα έλθουν στην Ελλάδα. Οι κωλυσιεργίες, συμπληρώνει, μάς οδήγησαν ώστε να χάσουμε την τουριστική περίοδο για τον μήνα Μάιο.

Την 15η Μαΐου έχει τοποθετηθεί χρονικά η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, θεωρητικά. Πρακτικά, όχι για όλους τους κλάδους εφόσον δεν έχουν καθοριστεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αγορά του συνεδριακού τουρισμού.

Thessaloniki Convention Bureau, TCB και Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ΕΞΔ μιλούν για καθυστερήσεις τονίζοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναμένονται για την ασφαλή διεξαγωγή συνεδρίων είναι απολύτως απαραίτητο να ενσωματώνουν τις προτάσεις των εκπροσώπων του κλάδου, ώστε οι όροι και οι περιορισμοί που επιβάλλουν να καθιστούν τη συνεδριακή δραστηριότητα πραγματικά και ουσιαστικά βιώσιμη.

Εξαιτίας της κωλυσιεργίας ακυρώθηκαν οριστικά 2.500 διανυκτερεύσεις συνέδρων για ιατρικά σεμινάρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταξύ 15 - 17 Μαΐου 2021, μετά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και έχοντας ήδη αναβληθεί μία φορά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του epixeiro.gr συμπληρώνει ότι ο συνεδριακός τουρισμός έχει τεράστιο κύκλο εργασιών. Για την αγορά αυτή, διευκρινίζει ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο, εκφράζοντας τον φόβο ότι τα σχέδια μπορεί να εκδοθούν τελευταία στιγμή και πρόχειρα λίγο πριν την διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κίνδυνος να μετατοπιστούν μερίδια - η εικόνα από τον ανταγωνισμό

Ο κίνδυνος να μετατοπιστούν μερίδια από την συνεδριακή αγορά μεγαλώνει, έχοντας ανοίξει άλλες μεγάλες αγορές συνεδριακού τουρισμού και έχοντας ήδη προγραμματίσει εκδηλώσεις και απευθύνεις ανοικτό κάλεσμα. Ήδη οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, όπως έχει γράψει σε πρόσφατα δημοσιεύματα το epixeiro.gr για τον τουρισμό ξαναπερνούν στις λίστες τους τις χώρες κλειδιά για να στείλουν τους πελάτες τους.

Χώρες από την περιοχή της Νοτίου Ευρώπης ανοίγουν τις πύλες ή μία μετά την άλλη με την Ισπανία να έχει ήδη πραγματοποιήσει στην Μαδρίτη το Meeting Incentive Summit με 310 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, ακολουθώντας πρωτόκολλο, ενώ στην Ιταλία έχουν ήδη ανακοινωθεί τα αντίστοιχα για συνέδρια και εκθέσεις από τον εθνικό επαγγελματικό φορέα. Έχει ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα το πρώτο μεγάλο συνέδριο παγκοσμίου εμβέλειας στην Τενερίφη 11 Ιουνίου. το Aviation-Event 2021 Tenerife at Gran Meliá Palacio de Isora (11 June 2021) και διοργανώνεται από την DA GmbH και είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της αεροπορικής βιομηχανίας στον κόσμο.

Κατά 90% συρρικνώθηκε στην Ελλάδα η αγορά του συνεδριακού τουρισμού, καθώς ανεστάλη κάθε συνεδριακή δραστηριότητα από τον Μάρτιο του 2020. Δεκατέσσερις μήνες από τότε οι επιχειρήσεις μη έχοντας προβλέψει το πλήγμα που θα δέχονταν από τη διακοπή των επιχειρησιακών τους δραστηριοτήτων, σήμερα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, έχοντας από την πλευρά τους επενδύσει κονδύλια για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Τούτων δοθέντων προσδοκούν κινήσεις που όφειλαν να έχουν γίνει προκειμένου να ανακτήσουν μέρος των χαμένων μεριδίων.

Ενδεικτικά ο συνεδριακός τουρισμός δαπανά 50% με 70% περισσότερο από τον απλό τουρίστα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί η τουριστική περίοδο για όλο το χρόνο, ενισχύει την φήμη της χώρας και βάζει την Ελλάδα στον διεθνή συνεδριακό χάρτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr