NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μελέτη εντόπισε ανησυχητικά επίπεδα του «παντοτινού χημικού» στο μητρικό γάλα

Μελέτη εντόπισε ανησυχητικά επίπεδα του «παντοτινού χημικού» στο μητρικό γάλα

Μια νέα μελέτη που έλεγξε το μητρικό γάλα των Αμερικανίδων για μόλυνση από PFAS, εντόπισε την τοξική χημική ουσία και στα 50 δείγματα που ελέγχθηκαν και σε επίπεδα σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερα από εκείνα που προτείνουν κάποιοι για να είναι ασφαλές το πόσιμο νερό.

Τα ευρήματα «προκαλούν ανησυχία» και επισημαίνουν μια πιθανή απειλή για την υγεία των νεογνών, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η μελέτη δείχνει ότι η μόλυνση του μητρικού γάλακτος από PFAS είναι πιθανώς καθολική στις ΗΠΑ και ότι αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες μολύνουν αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την τέλεια τροφή της φύσης», δήλωσε η Erika Schreder, συν-συγγραφέας και επιστημονική διευθύντρια του Toxic Free Future στο Σιάτλ, ενός οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ωθεί τη βιομηχανία να βρει εναλλακτικές λύσεις έναντι των χημικών.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 9.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων όπως συσκευασιών τροφίμων, ρούχων και χαλιών που είναι ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχουν βρεθεί ότι συσσωρεύονται στον άνθρωπο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Environmental Science and Technology, διαπίστωσε ότι τα PFAS στο μητρικό γάλα κυμαινόταν από 50 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt) έως περισσότερα από 1.850ppt.

Δεν υπάρχουν πρότυπα για το PFAS στο μητρικό γάλα, αλλά το αμερικανικό Environmental Working Group θέτει το στόχο για πόσιμο νερό στο 1ppt, και η ομοσπονδιακή υπηρεσία για τις τοξικές ουσίες, στο Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, συνιστά μόλις 14ppt στο πόσιμο νερό των παιδιών.

Αν και οι ερευνητές ανησυχούν για τα ευρήματα, τα νεογνά είναι δύσκολο να μελετηθούν, οπότε δεν έχει γίνει διεξοδική ανάλυση του πώς επηρεάζονται από τα PFAS, δήλωσε η Sheela Sathyanarayana, συν-συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μελέτες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες έχουν συνδέσει τις χημικές ουσίες με ορμονικές διαταραχές, υποδηλώνοντας ότι το PFAS βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τα βρέφη, επειδή το μητρικό γάλα ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Με πληροφορίες από Guardian

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr