NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Ολοκληρώθηκε το Pre-event του TEDxUniWA Hackathon​​

Ολοκληρώθηκε το Pre-event του TEDxUniWA Hackathon​​
24_05_2021 | 12:42 24_05_2021 | 12:44
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Παιδεία - Νεολαία

Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου διεξήχθη το Hackathon​ Pre-event powered by kovald, του πρώτου TEDx του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα Hackathon -ένας διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με θέμα την Υγεία- μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης ενός TEDx event στην Ελλάδα.​

Το TEDx είναι ένα συνέδριο που θίγει καίρια κοινωνικά, πολιτιστικά και επιστημονικά ζητήματα και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το TEDxUniWA διοργανώνεται, κυρίως, από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίοι σεβόμενοι τον κοινωνικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, εργάζονται εθελοντικά.

Το όραμά τους, οι αξίες τους και όλα όσα πρεσβεύουν γίνονται φανερά μέσα από τα projects και τις δράσεις τους που πραγματοποιούνται σε σημαντικό βαθμό σύμφωνα με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. για το 2030. Ο χαρακτήρας της διοργάνωσης είναι αμιγώς ανθρωποκεντρικός, καθότι αποτελεί σημείο σύγκλισης και καμπής ανάμεσα στην τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία. Εν καιρώ κοινωνικοοικονομικής κρίσης και πανδημίας το TEDxUniWA θα αποτελέσει παράγοντα αισιοδοξίας, έμπνευσης και κινήτρου ενάντια σε κάθε ψυχική και πνευματική κατάπτωση συντελεστών και θεατών.

Το virtual Hackathon Pre-event πραγματοποιήθηκε στις πλατφόρμες Discord και Microsoft Teams, χωρίς τεχνικά προβλήματα. Παρουσιάστρια ήταν η μοναδική στο είδος της, Maria Calafatis, Co-founder του The Cube Workspace Athens. Την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα πρώτα δύο early welcome events, τα οποία λειτούργησαν ως πρώτη γνωριμία μεταξύ των συντελεστών και των συμμετεχόντων του διαγωνισμού.

Το Σάββατο 15 Μαΐου έγινε η επίσημη έναρξη του Pre-event, στην αρχή της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής. Συμμετείχαν επτά (7) ομάδες, κάθε μία από τις οποίες είχε τουλάχιστον τρία μέλη. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους ήταν, τουλάχιστον, ένα από αυτά να ανήκει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κάποιες από αυτές τις ομάδες ήταν ήδη έτοιμες, ενώ άλλες δημιουργήθηκαν μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης του Hackathon Pre-event.

Στο Hackathon Pre-event powered by kovald καταρτισμένοι innovators λειτούργησαν ως μέντορες σε φοιτήτριες και φοιτητές/επίδοξους startuppers, που παρουσίασαν την ιδέα τους σε μία επιτροπή καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αν και οι ιδέες των ομάδων προέρχονταν από διαφορετικούς τομείς (π.χ. Τεχνολογία, Πληροφορική, Εκπαίδευση, Οικονομία, Περιβάλλον κ.ά.), είχαν ως στόχο τη σωματική και ψυχική υγεία, το ευ ζην, την ψυχική ευημερία και την ψυχική ανθεκτικότητα του ατόμου. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης έκριναν τις νικήτριες ομάδες.

Στην πρώτη θέση του βάθρου "ανέβηκε" η ομάδα FeedU, κεντρική ιδέα της οποία είναι το zero food wasting και μέντορές της ήταν ο Στυλιανός Γρηγοριάδης και ο Γεώργιος Γρηγοριάδης, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι co-founders του BeFoo Paris και co-creators του ‘’Δίνουμε αίμα’’ app. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα AirMONGas, κύρια θεματική της οποίας είναι η δημιουργία ενός application για την καταγραφή των συνθηκών ποιότητας αέρα, με μέντορα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της ομάδας TILOS Project, Κοσμά Καββαδία. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Profit Wasters, κεντρική ιδέα των οποίων είναι η βιωσιμότητα του νερού και των υποπροϊόντων σε οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποσταγματοποιεία, μέντορας των οποίων ήταν η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και co-founder του Skyros Project, Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Hackathon_winners.jpg?mtime=20210524124145#asset:269892

Οι τρεις νικήτριες ομάδες, προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα τους, κέρδισαν βραβεία αξίας υψηλότερης των 10.000 ευρώ, γνώρισαν καταξιωμένους επιχειρηματίες και εισήχθησαν στον κόσμο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, προνόμιο που λίγοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν, όπως το βίωσαν οι νικητές του TEDxUniWA Hackathon Pre-event.

Επιπλέον, η επιτροπή αξιολόγησης ανέδειξε την ομάδα SoFiLy, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός application το οποίο έχει τη μορφή παιχνιδιού και στόχο του την ενασχόληση του ατόμου με τη φυσική αγωγή, ως ομάδα Crowd’s favorite (αγαπημένη κριτών), καθώς, κατά τους κριτές, έχει μία πολύ βιώσιμη ιδέα και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να την πραγματοποιήσει λίαν συντόμως. Μέντορας της ομάδας SoFiLy ήταν ο Γρηγόρης Νικολάου, Λέκτορας Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ξεχωριστή θέση καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του Hackathon Pre-event είχαν τα Workshops για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την Ψυχική Ανθεκτικότητα, τα οποία ενέπνευσαν και κινητοποίησαν τους συμμετέχοντες.

Hackathon_judges.jpg?mtime=20210524124218#asset:269893

Επιπλέον, ξεχώρισε το συγκρότημα Alantala, που μας ψυχαγώγησε στο After Pre-event Party με έντεχνα και swing ακούσματα.

Η ιδέα του Hackathon Pre-event άξιζε να διαδοθεί, όπως και συνέβη, με τη συμβολή της kovald digital agency, του Τμήματος Διασύνδεσης, Διαμεσολάβησης και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και όλων των Community και Media Partners του Hackathon Pre-event. Το ενδιαφέρον των ολοένα και αυξανόμενων ακολούθων στα social media του TEDxUniWA, αλλά και η συνολική απήχηση του διαγωνισμού σε όλη την κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώθησε την οργανωτική επιτροπή να αναμεταδώσει κάποια sessions του event μέσα από ένα facebook live streaming, αφότου πήρε τη γραπτή συγκατάθεση των συμμετεχόντων και των συντελεστών.

Η ενεργή συμμετοχή των συντελεστών, το ομαδικό κλίμα και η συνεργατική δουλειά γέμισαν με χαρά συντελεστές, διαγωνιζόμενους και οργανωτική επιτροπή. Αυτός ο διαγωνισμός θα αποτελεί για πάντα μία κοινή εμπειρία κατά την οποία συνέπραξαν, συνεργάστηκαν, απέκτησαν γνώσεις και αλληλοεπίδρασαν άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, αναπτύσσοντας νέες, δημιουργικές, καινοτόμες, επιχειρηματικές ιδέες που, με τη σειρά τους, θα αξίζει να διαδοθούν, θα επιφέρουν τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και - γιατί όχι; - κάποτε θα αλλάξουν τον κόσμο.

Οι δράσεις του TEDxUniWA δε σταματούν εδώ! Το main event του πρώτου TEDx του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου.

Μπορείτε να παραμείνετε συντονισμένοι στην επίσημη ιστοσελίδα https://tedxuniwa.com, στη Facebook σελίδα και στον Instagram λογαριασμό του TEDxUniWA, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δράσεις και τα επερχόμενα events!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr