NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΕΕ: Οι τέσσερις πυλώνες για μία βιώσιμη γαλάζια οικονομία

ΕΕ: Οι τέσσερις πυλώνες για μία βιώσιμη γαλάζια οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: υγεία των ωκεανών, γνώση, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η ανάγκη για αποτελεσματική διακυβέρνηση των ωκεανών με βάση μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η βιώσιμη χρήση των ωκεανών και των θαλασσών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τη χρηστή διακυβέρνηση που βασίζεται στη γνώση, την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση όσον αφορά τους ωκεανούς και τις θάλασσες, καθώς και σε δίκαιες και ισότιμες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το Next Generation EU και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λαμβάνουν ήδη υπόψη την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των τομέων της γαλάζιας οικονομίας.

Με τα συμπεράσματα αυτά, το Συμβούλιο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, στην οποία με ορίζοντα το 2050 η βιοποικιλότητα θα διατηρείται, θα αποκαθίσταται και θα χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο· τονίζει προς τούτο την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των μερών με σκοπό την ανάπτυξη μιας ευημερούσας γαλάζιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη διασφάλιση μιας πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου προωθείται πολύπλευρα η νέα προσέγγιση της Επιτροπής για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr