NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Η Think Silicon σχεδιάζει chipset τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα

Η Think Silicon σχεδιάζει chipset τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα

​Τις πιο έξυπνες, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας, Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) διαθέτει, παγκοσμίως, η Think Sillicon, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο, συνιδρυτή της ελληνικής εταιρείας που εξαγοράστηκε, πριν από μερικούς μήνες, από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Applied Materials. Μάλιστα, το προϊόν της, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι νούμερο 1 στην αγορά και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης - με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια των ανανεωμένων εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Μεταμόρφωση Αττικής, σε έναν χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων - λόγω του ότι αυτή η χρονική στιγμή είναι το κομβικό σημείο στο οποίο οι πελάτες της Think Sillicon βγαίνουν στην παραγωγή, πολλά εκατομμύρια συσκευές που θα προμηθεύονται σύντομα οι καταναλωτές από τα ράφια των καταστημάτων θα έχουν μέσα chipset με τη δική της τεχνολογία.

Άλλωστε, πελάτες της είναι εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών όπως η Atmel / Microchip, Dialog Semiconductors, Sequans Communications, Faraday, Lattice Semiconductor και άλλες, σχεδόν εξ ολόκληρο εκτός Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως συνεργάζεται με την «πρώτη εταιρεία στην αγορά των wearables» το όνομα της οποίας, λόγω των σχετικών συμφωνιών, δεν αποκαλύπτεται. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, η Applied Materials ήρθε στην Think Sillicon γιατί έκανε κάτι που δεν μπορούσε να το βρει αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, η Think Silicon, τόσο πριν την εξαγορά της όσο και εντονότερα μετά από αυτήν, επικέντρωσε σε προϊόντα τα οποία, εκτός από το να επιταχύνουν γραφικά, προσφέροντας το σχετικό αποτέλεσμα στην οθόνη της εκάστοτε συσκευής, επιταχύνουν και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος σε ερώτηση του epixeiro.gr, η βασική εφαρμογή στην οποία επικεντρώνει, αυτή τη στιγμή, η εταιρεία, αφορά στην υπολογιστική όραση, αποτελώντας το σημείο στο οποίο «συνδέεται» μια GPU με το AI - καθώς η GPU παράγει τα δεδομένα που βλέπει κάποιος, ενώ το AI κάνει το αντίστροφο.

Όπως τόνισε, με τη σειρά του, ο κ. Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President & General Manager, Applied AI, Applied Materials, το AI είναι ένα κομμάτι της τεχνολογίας που θα μπει παντού, «και όλο αυτό βασίζεται σε ημιαγωγούς. Χωρίς τσιπάκια, όπως αυτά που φτιάχνει η Think Silicon, αυτό δεν μπορεί να γίνει». Και προς αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Think Silicon, καταφέρνοντας, «στις περισσότερες περιπτώσεις, να οδηγεί την αγορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, σχεδιάζει ένα από τα επόμενα AI chipsets στον κόσμο.

Η Think Sillicon έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη μετά την εξαγορά από την Applied Materials, σε πελατειακή βάση και ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, τα καινούργια γραφεία στη Μεταμόρφωση προσφέρουν δυνατότητα για 32 θέσεις εργασίας, ενώ προηγουμένως στην Αθήνα υπήρχαν 3 εργαζόμενοι. Τη στιγμή της εξαγοράς διέθετε προσωπικό που έφτανε τα 16 άτομα, ενώ πλέον συνεχίζει τις δραστηριότητες στην Πάτρα (από όπου και ξεκίνησε το 2007), επενδύει στην Αθήνα, ενώ διαθέτει και παρουσία και στη Θεσσαλονίκη. Τα σχέδια ανάπτυξής είναι φιλόδοξα και προβλέπει ότι μέχρι το 2022 θα έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, ο κ. Μάλλιος υπογράμμισε πως έχει αλλάξει, ανεβαίνοντας στάδια και κερδίζοντας εμπειρία, ενώ αλλάζουν σε αυτήν και τα startups, «που είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα που υπήρχαν» πριν μερικά χρόνια. «Ο κόσμος έχει μάθει τι απαιτήσεις έχει η διεθνής αγορά, οπότε η Ελλάδα και οι επιχειρηματίες έχουν ανέβει επίπεδο», με τον ίδιο να αναφέρει πως, αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα διεθνούς επιπέδου startup και τεχνολογικό community στην χώρα μας, κάτι που δεν υπήρχε πριν 5 - 10 χρόνια. Και σε αυτό το πλαίσιο, «αν υπάρχει πάλι κάτι ενδιαφέρον στην Ελλάδα, θα κοιτάξουμε να κάνουμε και άλλες κινήσεις». Παράλληλα, επιστρέφει και διεθνές ταλέντο στην χώρα, πραγματοποιώντας ένα brain-regain.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας, «είναι γνωστό ότι τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα παράγουν έρευνα παγκόσμιας κλάσης. Όμως, πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα που παράγεται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα». Ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, η Applied Materials συνεργάζεται στενά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Κεραμίδα με στόχο να οικοδομηθεί ένας ερευνητικός κόμβος στη Θεσσαλονίκη μέσω χρηματοδοτούμενων διδακτορικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εστιάζουν στον σχεδιασμό hardwar) και software για επιταχυντές μηχανικής μάθησης.

Σε ερώτηση του epixeiro.gr όσον αφορά στην παγκόσμια έλλειψη chipset, ο κ. Μάλλιος σημείωσε πως αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες επενδύσεις από πελάτες της Applied ώστε να διατεθούν περισσότερα chips. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «shortage» που υπάρχει «αποτελεί μια ευκαιρία, γιατί η Ευρώπη θα επενδύσει κάποια πολύ μεγάλα νούμερα ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα της Ευρώπης στην παραγωγή chip». Σε κάθε περίπτωση, η Think Sillicon δεν είδε στους πελάτες της επιβράδυνση των νέων chip που σχεδιάζουν, καθώς αυτή υπήρξε στην παραγωγή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr