NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό - Η Ελλάδα «έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα»

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό - Η Ελλάδα «έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα»

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας. Αλλά πάνω από όλα μας υπενθύμισε πως η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο ιδεών, καινοτομίας και λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (EU Digital COVID Certificate).

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου. Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε με έμφαση: «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να κάνουμε διαχωρισμό των πολιτών. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ευχαριστώντας την ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ομάδα του ΕΔΥΤΕ που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Πιστοποιητικό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα αλλά και για καθένα από τα κράτη-μέλη, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την ελευθερία των μετακινήσεων».

«Σπουδαίο επίτευγμα»

«Θυμάμαι πολύ καλά, αγαπητέ μου Κυριάκο, ότι πριν από λίγους μήνες εσύ έθεσες αυτή την ιδέα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και σε συγχαίρω, διότι ήταν πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα ήταν εφικτό να άρουμε τα μέτρα και να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Michel σημείωσε πως το πιστοποιητικό αποτελεί ένα «σπουδαίο επίτευγμα» και δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» που βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίασή του, δεδομένης και της σημασίας που θα έχει για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

«Τον Ιανουάριο λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα»

«Η συγκυρία της συνάντησής μας στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη, διότι αυτή η διαδικασία έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος την ιδέα, στις αρχές Ιανουαρίου, όχι μόνο επειδή ο Carles Michel με ιδιαίτερη επιμέλεια προχώρησε τη διαδικασία σε επίπεδο ηγετών, αλλά και επειδή η ελληνική πλατφόρμα -που μόλις είδαμε- είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, όπως ήταν και το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι σαφές πως το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα διανύσαμε μακρύ δρόμο, καθώς στην έναρξη της διαδικασίας, τον Ιανουάριο, λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα και επικρατούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή τη μεγάλη, ευρωπαϊκή συμφωνία» τόνισε.

Ψηφιακό πιστοποιητικό και για το test της επιστροφής

«Η ΕΕ υλοποιεί την πρόταση του Πρωθυπουργού, ενεργοποιώντας ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών και επιστροφής στην καθημερινότητα με ασφάλεια» επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ευχαριστώντας τον κ. Michel και τον κ. Σχοινά. Μιλώντας για το πρώτο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που παρουσίασε ο ίδιος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ήταν εξαιρετικά πυκνό: «Χρειάστηκε να κινηθούμε σε ένα περίπλοκο τοπίο διαφορετικών μητρώων εντός των κρατών – μελών, σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και σε βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως μια ψηφιακή χορογραφία».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το σύστημα. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει με μια επιπλέον ψηφιακή υπηρεσία τους ξένους επισκέπτες. «Θα μπορούμε να χορηγούμε ελληνικό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους τουρίστες εάν κάνουν test στην Ελλάδα» σημείωσε, γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία της επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης.

Eυρωπαϊκή λύση με ελληνικά θεμέλια

«Το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής με ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr