NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στο μικροσκόπιο η χρήση αμερικανικών υπηρεσιών cloud από τις υπηρεσίες της ΕΕ

Στο μικροσκόπιο η χρήση αμερικανικών υπηρεσιών cloud από τις υπηρεσίες της ΕΕ

Ο κύριος ρυθμιστής προστασίας δεδομένων της Ευρώπης άνοιξε δύο έρευνες σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών cloud στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που προέρχονται από την Amazon και τη Microsoft, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμβάσεων Cloud II που είχαν υπογραφεί νωρίτερα.

Ξεκίνησε, επίσης, μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με τη χρήση του Microsoft Office 365 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με προηγούμενες συστάσεις.

Ο Wojciech Wiewiórowski διερευνά τη χρήση των αμερικανικών υπηρεσιών cloud από την ΕΕ, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμόρφωσης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από μια απόφαση η οποία «έπληξε» τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της ΕΕ ζήτησε από τα θεσμικά όργανα του μπλοκ να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι τα δεδομένα ρέουν σε τρίτες χώρες αλλά και προς τις ΗΠΑ.

Ο Wiewiórowski δήλωσε: «Μετά το αποτέλεσμα της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων από τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, εντοπίσαμε ορισμένους τύπους συμβάσεων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και γι 'αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτές τις δύο έρευνες.

Γνωρίζω ότι οι συμβάσεις Cloud II υπογράφηκαν στις αρχές του 2020 πριν από την απόφαση Schrems II και ότι τόσο η Amazon όσο και η Microsoft ανακοίνωσαν νέα μέτρα με σκοπό να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση. Ωστόσο, αυτά τα ανακοινωθέντα μέτρα ενδέχεται να μην επαρκούν για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και ως εκ τούτου η ανάγκη να διερευνηθούν σωστά».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr