NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Συμφωνία - ορόσημο: Οι εταιρείες θα δημοσιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα

Συμφωνία - ορόσημο: Οι εταιρείες θα δημοσιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες υπέγραψαν συμφωνία που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη το βράδυ μεταξύ διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει κανόνες που απαιτούν από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, να δημοσιεύσουν το ποσό των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος.

Οι πληροφορίες θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα κοινό πρότυπο και σε μορφή αναγνώσιμη από υπολογιστή.

Για να διευκολυνθεί η χρήση των παρεχόμενων πληροφοριών και να αυξηθεί η διαφάνεια, τα παρεχόμενα δεδομένα, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αναλύονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η φύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το ποσό των κερδών ή των ζημιών πριν από το φόρο, το ποσό του φόρου και των κερδών.

Οι θυγατρικές ή τα παραρτήματα που βρίσκονται κάτω από το όριο εσόδων θα πρέπει επίσης να αναφέρουν, εάν θεωρούνται ότι υπάρχουν μόνο για να βοηθήσουν την εταιρεία να αποφύγει τις απαιτήσεις αναφοράς.

Ορισμένες διατάξεις επιτρέπουν την προσωρινή εξαίρεση για κάποιες πολυεθνικές από ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, αλλά αυτές χαρακτηρίζονται πολύ περιορισμένες.

Οι εκθέσεις φορολογικής διαφάνειας θα πρέπει επίσης να επεκταθούν σε χώρες στις λεγόμενες «μαύρες» και «γκρίζες» λίστες της ΕΕ.

Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις επιτροπές οικονομικών και νομισματικών και νομικών υποθέσεων και από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, καθώς και από το Συμβούλιο. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται μετά τη θερινή περίοδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr