NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Υπήρχαν 304 σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις κατά «κρίσιμων τομέων» στην Ευρώπη το 2020

Υπήρχαν 304 σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις κατά «κρίσιμων τομέων» στην Ευρώπη το 2020

​Οι σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρίσιμων στόχων στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της ΕΕ που επικαλείται το CNN.

Ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο ENISA (που εδρεύει στην Ελλάδα) δήλωσε στο CNN ότι υπήρχαν 304 σημαντικές, κακόβουλες επιθέσεις εναντίον «κρίσιμων τομέων» το 2020, υπερδιπλασιασμένες από τις 146 που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος.

Η υπηρεσία ανέφερε, επίσης, αύξηση κατά 47% των επιθέσεων σε νοσοκομεία και δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης την ίδια περίοδο, καθώς τα ίδια εγκληματικά δίκτυα προσπάθησαν να «εκμεταλλευτούν» τις πιο ζωτικές υπηρεσίες της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων, συχνά με τη μορφή ransomware, το οποίο προκάλεσε πρόσφατα πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν η Darkside στόχευσε το δίκτυο της Colonial Pipeline προκαλώντας ουρές στα βενζινάδικα λόγω του φόβου των ελλείψεων.

Η πανδημία οδήγησε «πολλές υπηρεσίες να παρέχονται στο Διαδίκτυο και αυτό συνέβη με κάποια βιασύνη, οπότε η ασφάλεια ήταν δεύτερη σκέψη», δήλωσε ο Απόστολος Μαλάτρας, επικεφαλής του τομέα πληροφοριών στον ENISA. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους και είχαν χρόνο να εξερευνήσουν τις ευπάθειες σε συστήματα και κρίσιμες υποδομές, πρόσθεσε.

Έρευνες από τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Sophos κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το μέσο κόστος μιας επίθεσης ransomware έχει διπλασιαστεί κατά το τρέχον έτος. Η έρευνα υπολόγισε το κόστος για το 2020 στα 761.106 $, αλλά μέχρι φέτος ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 1,85 εκατομμύρια δολάρια.

Το αυξανόμενο κόστος αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα ορισμένων επιθέσεων, όπως δήλωσε ο John Shier, ανώτερος σύμβουλος ασφαλείας της Sophos, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώ ο αριθμός των επιθέσεων είχε μειωθεί, η πολυπλοκότητά τους είχε αυξηθεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr