NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Κατασχέθηκαν εκατομμύρια «μαϊμού» μάσκες, τεστ και απολυμαντικά χεριών το 2020

Κατασχέθηκαν εκατομμύρια «μαϊμού» μάσκες, τεστ και απολυμαντικά χεριών το 2020

Η Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) βοήθησε στην κατάσχεση εκατομμυρίων πλαστών μασκών, τεστ και απολυμαντικών χεριών κατά το παρελθόν έτος, καθώς η πανδημία άνοιξε μια σημαντική επιχειρηματική «ευκαιρία» για τους απατεώνες.

«Σύντομα κατέστη σαφές ότι, ενώ η χαλάρωση των κανόνων πράγματι βοήθησε στην επιτάχυνση της προμήθειας νόμιμων, ασφαλών προϊόντων στην ΕΕ, διευκόλυνε επίσης την εισαγωγή εκατομμυρίων κακών ή πλαστών ιατρικών προϊόντων, με άκυρα πιστοποιητικά συμμόρφωσης, στην ΕΕ», σημείωσε η έκθεση της OLAF.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η OLAF κατέσχεσε 31.500 πλαστά κιτ τεστ Covid-19, 2.416.000 μάσκες προσώπου, 140.000 λίτρα απολυμαντικών χεριών, 105.000 δοχεία ψεκασμού και 3.636 λίτρα πλαστών προϊόντων Dettol (αντισηπτικά απολυμαντικά).

Συνολικά, πέρυσι η OLAF ολοκλήρωσε 230 έρευνες, εκδίδοντας 375 συστάσεις στις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές. Άνοιξε 290 νέες έρευνες.

Η OLAF πέρυσι έκλεισε τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων στην Ιταλία (13) και έστειλε συστάσεις σε εννέα από αυτές τις υποθέσεις. Η Βουλγαρία έρχεται δεύτερη με οκτώ υποθέσεις και επτά συστάσεις, ενώ η Ουγγαρία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με οκτώ κλειστές υποθέσεις και τέσσερις συστάσεις το 2020.

Η Αρχή δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις μέσα στα κράτη μέλη - μπορεί να υποβάλει νομικές συστάσεις προς τις εθνικές αρχές και διώξεις μόνο εάν διαπιστώσουν κατάχρηση κοινοτικών πόρων.

Μεταξύ του 2016 και του 2020, περίπου το 37% των υποθέσεων που έστειλε η OLAF στις εθνικές δικαστικές αρχές, και για τις οποίες οι αρχές αυτές έχουν ήδη λάβει απόφαση, οδήγησαν σε κατηγορίες.

Στη Βουλγαρία το ποσοστό είναι 25 τοις εκατό, στην Ουγγαρία 67 τοις εκατό. Στην Ιταλία, το κατηγορητήριο είναι επίσης 67 τοις εκατό.

Η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) θα έχει εισαγγελείς σε 22 κράτη μέλη για να ασκεί διώξεις σε πιθανούς εγκληματίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr