NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Δικαστική νίκη του YouTube στην Ευρώπη, για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες

Δικαστική νίκη του YouTube στην Ευρώπη, για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες

Το YouTube της Google σημείωσε δικαστική νίκη, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν ευθύνονται για χρήστες που ανεβάζουν μη εξουσιοδοτημένα έργα, εκτός εάν αποτυγχάνουν να λάβουν γρήγορα μέτρα για την κατάργηση ή τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο περιεχόμενο.

Η υπόθεση σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια μάχη μεταξύ της δημιουργικής βιομηχανίας του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της Ευρώπης και των διαδικτυακών πλατφορμών, με τις πρώτες να αναζητούν αποζημίωση για μη εξουσιοδοτημένα έργα που μεταφορτώνονται στο διαδίκτυο.

Είναι, επίσης, μέρος της ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αστυνόμευση των αναρτήσεων μη εξουσιοδοτημένου, παράνομου ή περιεχομένου μίσους, ένα ζήτημα που στοχεύουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυστηρούς νέους κανόνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

«Όπως ισχύει σήμερα, οι φορείς εκμετάλλευσης διαδικτυακών πλατφορμών, κατ 'αρχήν, δεν επικοινωνούν με το κοινό περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και που δημοσιεύεται παράνομα στο διαδίκτυο από χρήστες αυτών των πλατφορμών», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ.

«Ωστόσο, αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης κάνουν τέτοια επικοινωνία κατά παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων όπου συμβάλλουν, πέρα από την απλή διάθεση αυτών των πλατφορμών, στην παροχή πρόσβασης σε τέτοιο περιεχόμενο στο κοινό», ανέφεραν οι δικαστές.

Το δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι οι πλατφόρμες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες εάν δεν εφαρμόσουν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες τους ή όπου παρέχουν εργαλεία στις πλατφόρμες τους για παράνομη κοινή χρήση περιεχομένου.

Σε απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, ένας εκπρόσωπος του YouTube είπε: «Το YouTube είναι ο ηγέτης των πνευματικών δικαιωμάτων και υποστηρίζει οι κάτοχοι δικαιωμάτων να λαμβάνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

«Γι 'αυτό έχουμε επενδύσει σε υπερσύγχρονα εργαλεία πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα ροή εσόδων για τον κλάδο. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε πληρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στη μουσική βιομηχανία, πάνω από το 30% των οποίων προέρχεται από τη δημιουργία εσόδων περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες».

Το YouTube βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού ο Frank Peterson, παραγωγός μουσικής, μήνυσε την εταιρεία και την Google στη Γερμανία για τη μεταφόρτωση φωνογραφημάτων στα οποία κατέχει τα δικαιώματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr