NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το ΝΑΤΟ ξεκινά επιταχυντή και διαθέτει 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε startups

Το ΝΑΤΟ ξεκινά επιταχυντή και διαθέτει 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε startups

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των νεοσύστατων επιχειρήσεων για να αναπτύξει την επόμενη γενιά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εστιάζει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Οι τεχνολογίες που ενδιαφέρουν το ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένα, αυτονομία, κβαντικές τεχνολογίες, βιομηχανική, ανθρώπινες βελτιώσεις, υπερηχητική τεχνολογία και διάστημα.

«Εξετάζουμε πώς θα διατηρήσουμε το τεχνικό μας πλεονέκτημα», δήλωσε ο David van Weel, Assistant Secretary General του ΝΑΤΟ για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας. Η συνεργασία με νεοσύστατες εταιρείες θα αποτελέσει ένα όλο και πιο σημαντικό μέρος αυτού, είπε.

«Η καινοτομία δεν προέρχεται από τον αμυντικό τομέα όπως πριν από 30 ή 40 χρόνια. Η καινοτομία έχει μετατοπιστεί σε ένα μέρος όπου δεν είμαστε πλέον παρόντες, γι 'αυτό επανασυνδεόμαστε με αυτό».

Τα σχέδια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας. Δεδομένων των μεγάλων δαπανών της κινεζικής κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται ψηλά στη λίστα των τεχνολογιών στις οποίες σκοπεύει να επικεντρωθεί ο επιταχυντής του ΝΑΤΟ.

Το venture capital fund θα δαπανήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως για 15 χρόνια, επενδύοντας σε ένα πρώιμο στάδιο deeptech, και θα φέρει επιπλέον χρηματοδότηση από μια λίστα επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων από συγκεκριμένα έθνη ή εκείνες που έχουν κακές επιδόσεις θα αποκλειστούν από αυτήν - αν και ο van Weel δεν ήταν συγκεκριμένος σχετικά με τα κριτήρια αποκλεισμού.

Ο επιταχυντής - ο Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, ή DIANA - και το ταμείο δεν είναι πιθανό να λειτουργήσουν πριν το 2023, δεδομένης της γραφειοκρατίας για τον συντονισμό μεταξύ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο van Weel. Η συμμετοχή στο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων θα είναι προαιρετική για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο επιταχυντής DIANA θα έχει γραφεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και οι νεοσύστατες εταιρείες θα λειτουργούν επίσης σε διάφορα κέντρα δοκιμών χωρών μελών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr