NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μελέτη αναλύει τις δυνατότητες των κρατών στον κυβερνοχώρο - Πρωτιά για τις ΗΠΑ

Μελέτη αναλύει τις δυνατότητες των κρατών στον κυβερνοχώρο - Πρωτιά για τις ΗΠΑ

​Μια νέα μελέτη από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) κατατάσσει τις χώρες βάσει του φάσματος δυνατοτήτων που κατέχουν στον κυβερνοχώρο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην «κορυφαία βαθμίδα», ενώ η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το Ισραήλ εντοπίζονται στη δεύτερη βαθμίδα. Η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Βιετνάμ βρίσκονται στην τρίτη βαθμίδα.

«Αυτή η έκθεση έχει σκοπό να βοηθήσει την εθνική λήψη αποφάσεων, για παράδειγμα αναφέροντας τις δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στην εθνική εξουσία. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες κατά τον υπολογισμό του στρατηγικού κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων για στρατηγικές επενδύσεις», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ικανότητες κάθε χώρας σε επτά κατηγορίες: στρατηγική και δόγμα, διακυβέρνηση, διοίκηση και έλεγχος, βασική ικανότητα κυβερνονοημοσύνης, ενδυνάμωση και εξάρτηση στον κυβερνοχώρο, ασφάλεια και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, παγκόσμια ηγεσία στις υποθέσεις στον κυβερνοχώρο και επιθετική ικανότητα στον κυβερνοχώρο.

Η έκθεση υπογραμμίζει πώς η κυριαρχία στον κυβερνοχώρο υπήρξε στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθιστώντας τη την μοναδική χώρα με βαρύ παγκόσμιο αποτύπωμα, τόσο σε αστικές όσο και σε στρατιωτικές χρήσεις του. Επιπλέον, ως απάντηση στις απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία, η χώρα επωφελήθηκε από τη λήψη μιας επείγουσας προσέγγισης για την επέκταση των δυνατοτήτων της.

Οι ΗΠΑ αναφέρεται πως ήταν, επίσης, πιο αποτελεσματικές από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην υπεράσπιση της κρίσιμης εθνικής τους υποδομής στον κυβερνοχώρο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικές αδυναμίες. Σε απάντηση αυτής της δυσκολίας, η χώρα έχει κινητοποιήσει για περισσότερο από δύο δεκαετίες την παγκόσμια κοινότητα, με στόχο να αναπτυχθούν κοινές αρχές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ένα εκπληκτικό στοιχείο που βγήκε από τη μελέτη είναι ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ πίσω από τους στόχους της στον κυβερνοχώρο. Το IISS αποκάλυψε ότι η Κίνα είναι «λιγότερο ώριμη» από ΗΠΑ, ΗΒ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει ασθενή ανάλυση θεμάτων ασφάλειας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr