NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Υπερυπολογιστές: Ο ιαπωνικός Fugaku παραμένει στην κορυφή των επιδόσεων

Υπερυπολογιστές: Ο ιαπωνικός Fugaku παραμένει στην κορυφή των επιδόσεων

​Το TOP500 κυκλοφόρησε την 57η λίστα του top 10 των υπερυπολογιστών, όπου τους κατατάσσει με βάση την απόδοση τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, λίγα έχουν αλλάξει από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση.

Ο Fugaku αναπτύχθηκε από τις Riken και Fujitsu και έχει βαθμολογία αναφοράς HPL 442 Pflop / s, κάτι που είναι περισσότερο από τρεις φορές από εκείνη του IBM Summit που ήρθε στη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με το TOP500, η μόνη νέα καταχώριση σε αυτήν τη λίστα είναι ένας υπερυπολογιστής που ονομάζεται Perlmutter από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μηχάνημα βασίζεται στην πλατφόρμα HPE Cray "Shasta".

Ο ιστότοπος FutureTimeline, δηλώνει ότι αναμένεται να δούμε τους υπολογιστές exascale να κάνουν την εμφάνιση τους εντός του 2021. Φυσικά, με τον Fugaku να φτάνει «μόλις» τα 442 Pflop / s, αυτό δεν είναι το μηχάνημα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η επόμενη λίστα TOP500 θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, οπότε υπάρχει ακόμα χρόνος για τους νέους υπερυπολογιστές να κάνουν την εμφάνιση τους και να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Το TOP500 σημείωσε ότι ενώ η λίστα δεν άλλαξε πολύ αυτή τη φορά, είπε ότι οι επεξεργαστές AMD φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο και ότι η Κίνα δεν είναι πλέον τόσο κυρίαρχη στη λίστα όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr