NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Μόνο με ετικέτα οι «πειραγμένες» φωτογραφίες των influencers στα social

Μόνο με ετικέτα οι «πειραγμένες» φωτογραφίες των influencers στα social

​Η Νορβηγία έδωσε το πράσινο φως σε νέους κανονισμούς που απαιτούν από τους influencers και τους διαφημιζόμενους να επισημάνουν τις «πειραγμένες» φωτογραφίες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι διαφημίσεις όπου το σχήμα, το μέγεθος ή το δέρμα ενός σώματος έχει υποστεί ρετουσάρισμα - ακόμη και μέσω φίλτρου πριν από τη λήψη μιας φωτογραφίας - θα απαιτούν μια τυποποιημένη ετικέτα που σχεδιάστηκε από το νορβηγικό Υπουργείο Παιδείας και Οικογενειακών Υποθέσεων. Παραδείγματα που απαιτούν επισήμανση περιλαμβάνουν μεγεθυμένα χείλη, στενότερες μέσες και υπερβολικοί μύες, αλλά δεν είναι σαφές εάν το ίδιο θα ισχύει και για ρυθμίσεις φωτισμού ή κορεσμού.

Ο νόμος καλύπτει επίσης εικόνες από influencers και διασημότητες εάν «λαμβάνουν οποιαδήποτε πληρωμή ή άλλο όφελος» σε σχέση με την ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok και Twitter. Τυχόν παραβιάσεις τιμωρούνται με κλιμακωτά πρόστιμα και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και φυλάκιση.

Στην πρότασή του προς το νορβηγικό κοινοβούλιο, το Υπουργείο Παιδείας και Οικογένειας αναφέρει μελέτες που διαπίστωσαν ότι αυτό που αποκαλείται πρότυπα ομορφιάς συμβάλλει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση των νέων.

«Το μέτρο ελπίζουμε ότι θα συμβάλει χρήσιμα και σημαντικά στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου που έχει αυτή η διαφήμιση, ειδικά στα παιδιά και τους νέους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η απαίτηση θα μπορούσε να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, διότι δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί εάν μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί. Σημείωσε, επίσης, ότι μια ακούσια συνέπεια του νόμου θα μπορούσε να είναι ότι οι influencers θα αισθανθούν περισσότερη πίεση για να υποβληθούν σε αισθητική χειρουργική επέμβαση «προκειμένου να ανταποκριθούν στα ιδανικά της ομορφιάς».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr