NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ELVIS: Νέο ρωσικό εμφύτευμα εγκεφάλου προσφέρει «όραση» στους τυφλούς

ELVIS: Νέο ρωσικό εμφύτευμα εγκεφάλου προσφέρει «όραση» στους τυφλούς
09_07_2021 | 11:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Υγεία

Ρώσοι ειδικοί στο εργαστήριο «Sensor-Tekh» και το Ίδρυμα για την Υποστήριξη των Κωφών και των Τυφλών «So-edinenie» ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν το πρώτο ρωσικό εμφύτευμα εγκεφάλου που θα δώσει όραση σε όσους την έχουν χάσει ή είναι εκ γενετής τυφλοί.

Στη συσκευή δόθηκε το όνομα «ELVIS» (συντομογραφία για το «ηλεκτρονική όραση»). Οι γιατροί εμφυτεύουν χειρουργικά τη συσκευή στον εγκεφαλικό φλοιό, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια για να τη συνδέσουν με τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την όραση.

Μετά από αρκετούς μήνες, στον ασθενή παρέχεται ένα headband με κάμερα, η οποία μεταδίδει την εικόνα απευθείας στον εγκέφαλο, παρακάμπτοντας τα μάτια.

Το εμφύτευμα, ωστόσο, πρέπει να αντικαθίσταται με νέο κάθε 10 χρόνια και είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας από 24 έως 65 ετών. Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, το εμφύτευμα απαιτεί έναν πλήρως σχηματισμένο, ενήλικο εγκέφαλο.

Παρά τη φουτουριστική υπόσχεση που προσφέρει το έργο, δεν θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της όρασης με την κλασική έννοια, με λεπτομέρειες και χρώματα. Αντ 'αυτού, η κάμερα θα στέλνει λάμψεις φωτός στον εγκέφαλο, οι οποίες θα περιβάλλουν τα αντικείμενα στο οπτικό πεδίο της κάμερας. Αλλά δεν θα υπάρχουν λεπτομέρειες.

Το ELVIS θα επιτρέπει στον χρήστη να «βλέπει» αντικείμενα γύρω του, να κινείται ελεύθερα και να χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς άλλες συσκευές ή βοήθεια, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Επί του παρόντος, το ELVIS υποβάλλεται σε δοκιμές σε τρωκτικά. Μετά από αυτό θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πιθήκους και, το 2023, η χειρουργική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί στους 10 πρώτους εθελοντές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr