NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές

Τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές

Τι θα πωλείται από τα ψηφιακά κανάλια και τι πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές πέρασαν τη χειρότερη στην ιστορία τους κρίση τον περασμένο χρόνο. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, οι ασφαλιστές ετοιμάζονται να φορέσουν τα παπούτσια τους και να βγουν έξω και να περπατήσουν πάνω από νέα εδάφη, καθώς οι οικονομίες στον κόσμο αναδύονται από την πανδημία με διαφορετικές ταχύτητες και τους έχουν μεγάλη ανάγκη.

Χτίζουν να περπατήσουν πάνω σε ψηφιακά κανάλια σε μία οικονομία μετασχηματισμένη που επέβαλλε η πανδημία, για αυτό και η Moody’s στην τελευταία έκθεσή της επισημαίνει την ανάγκη επανασχεδιασμού ορισμένων προϊόντων, ιδίως εκείνων των προϊόντων που σχετίζονται με την κάλυψη των επιχειρησιακών λειτουργιών. Με δεδομένο την ανάγκη αυτή, οι ασφαλιστές και αντασφαλιστές ξεκινούν να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να σταθούν απέναντι στην οικονομία. Ταυτόχρονα, το ψαλίδισμα στα επιτόκια, λόγω του κορωνοϊού έχει αυξήσει τον κίνδυνο των περιουσιακών και, από την άλλη πλευρά η πανδημία πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που τριπλασίασε σχεδόν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τους κοινωνικούς κινδύνους.

Τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν τον κίνδυνο των περιουσιακών στοιχείων

Οι περικοπές επιτοκίων που σχετίζονται με την πανδημία έχουν ασκήσει πίεση στους ασφαλιστές να ενισχύσουν τις αποδόσεις των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίου επενδύοντας σε τίτλους χαμηλότερης διαβάθμισης και σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό, μετέβαλλε τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια σε πιο επικίνδυνα σε σχέση με το παρελθόν. Η συγκυρία ωστόσο για τους (αντ)ασφαλιστές είναι ευνοϊκή μία και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς Solvency II αντικατοπτρίζουν καλύτερα τα οικονομικά των χαμηλών επιτοκίων και ενθαρρύνουν τις επενδυτικές επιλογές σε μετοχές.

Η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο

Οι πελάτες και οι ασφαλιστές, για να ξεπεράσουν τους αποκλεισμούς που έθεσε η πανδημία ξεκίνησαν να επικοινωνούν μέσα από τα ψηφιακά κανάλια, ο νέος τρόπος επικοινωνίας για πολλούς έχει γίνει συνήθεια. Οι ασφαλιστές οι οποίοι θα αργήσουν να το καταλάβουν και να προσαρμοστούν θα χάνουν έδαφος σε σχέση με του ομολόγους της. Η τεχνολογία θα στηρίξει την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου ωστόσο η Moodys παρατηρεί πως η αύξηση της χρήσης τεχνολογίας αυξάνει σημαντικά την έκθεση σε cyber κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνα της Moody's πάνω από το 70% των καταναλωτών αναμένει την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων δια των πολυκαναλικών μέσων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί επτά ημέρες. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, τα προϊόντα ζωής που απαιτούν εξειδικευμένο underwriting θα συνεχίσουν να πωλούνται πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ τα τυποποιημένα που περιλαμβάνονται στο κλάδο γενικών ασφαλίσεων θα πωλούνται από ψηφιακά κανάλια

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή

Εντατικοποιούνται και διπλασιάζονται οι προσπάθειες περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα καθώς επίσης και οι εποπτικοί έλεγχοι σε πράσινε επενδύσεις σχετικές με την αλλαγή στο κλίμα που σκοπό έχουν να μετριάσουν τους κινδύνους. Οι ασφαλιστές που δεν θα μεταβούν στην πράσινη οικονομία θα είναι επίσης εκτεθειμένοι περισσότερο στον κίνδυνο σε σχέση με τους συναδέλφους που θα έχουν εκσυγχρονιστεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr